Siema. Problem w tym ze nie mogę znaleźć konkretnej informacji co do wymiaru owych tulei. Podobno srednice różniły się przed i po fl. Mój wehikuł jest z 2005r. Nie wiem czy ktoś to ruszał przede mną. Proszę o konkretne nr oem pozdro.
To jest widok strony w wersji do druku
Siema. Problem w tym ze nie mogę znaleźć konkretnej informacji co do wymiaru owych tulei. Podobno srednice różniły się przed i po fl. Mój wehikuł jest z 2005r. Nie wiem czy ktoś to ruszał przede mną. Proszę o konkretne nr oem pozdro.
Ja robilem dawno temu kupilem lemfordery po 70 zl i wytrzymaly juz 80 tys km. Numerow juz nie znajde ale po roczniku i silniku dobierane byly jak dobrze kojarze.
Placiles 70 za jedną tuleje czy komplet na wahacz bo tam 2 różne sa chyba. Częściej padają te z zewnętrznej strony auta?
Turek, ogarnąłeś temat od stycznia?
Tak. Skończyło się na tym ze kupiłem 2 wahacze fast w autosklep24 po niecałe 80 zł sztuka i działa. Dodam ze jedna tuleja lemfordera to Koło 60 zł . zobaczymy jak to będzie działać. Na razie ok. Same wahacze wydawały się być nieźle zrobione biorąc pod uwagę cenę.
Dzięki za odpowiedź. Do mojej po VIN-ie (2008 FL) pasuje teraz wahacz 518031620. Faktycznie taki mam i to jest wahacz BEZ TULEI PŁYWAJĄCEJ! Zastąpił on wahacze o nr. 51748740 i 51783009 (czy tam były pływające? - nie wiem).
Temat dla mnie bardzo aktualny. Wymieniam zapieczone śruby mimośrodowe i co za tym idzie tuleje. Wkładam poliuretany. Kto może niech sprawdzi u siebie, czy ma tuleje pływające czy zwykłe i w jakim wozie (rocznik i silnik).
Wymiana tulei w aluminiowym wahaczu (prasa konieczna) i w tylnej "zwrotnicy" (bez demontażu z auta) przy pomocy ściągacza łożyskowego jest jak najbardziej możliwa. Koszt to 200 zł za 4 tuleje i własna robota. Wycinanie wahaczy prostych dolnych to już prawdziwa jazda!!!
Ja ostatnio wymieniałem tuleje gumowe na te z poliuretanu. Zamówiłem na internecie opisałem które tuleje chcę i firma mi wyprodukowała. Co do wprasowywania tulejek to zrobiłem trochę robotę rzemieślniczą. Najpierw wypaliłem stare tuleje palnikiem następnie po wyjęciu z zamrażalnika (siedziały 2 dni) młotkiem "wprasowalem" tulejki. Polecam poliuretany ponieważ wystarczają na dłużej niż zwykłe gumowe. Moja Croma to 2008 r.
A ja polecam co przegląd / wymianę oleju zapsikać wszystkie elementy gumowe zawieszenia ale mocowania skrzyni/silnika sylikonem w sprayu .... koszt 10 zł a przedłuża żywotność niemal w nieskończoność ;-)
W przeciwnym przypadku starzenie się gumy - wypłukiwanie elastomerów postępuje i trzeba wymieniać poduszki/wahacze/banany/elastyczne osłony itp..