To jest widok strony w wersji do druku
-
Pokrętło trybu jazdy ?
Witam.
Wczoraj po prawie roku od kupna samochodu przeglądałem fabryczną ofertę Fiata.
No i dwa zaskoki:
- Primo, wersja Cross występuje tylko z automatem. W innej pozycji cennika jest jeszcze wersja City Cross, ale to golas i należy go doposażać.
- Duo, we wszystkich dostępnych wersjach, nawet najdroższych nie występuje pokrętło trybu jazdy !!
Pierwsza pozycja, rozumiem, ot po prostu dostosowanie oferty do aktualnych potrzeb rynku, ale pozycja druga jest dla mnie niezrozumiała. Ja osobiście używam wszystkich trybów jazdy i w moim odczuciu są bardzo przydatne.
-
Mój 1,6 E-torq z roku 2017 już nie miał ( w 2016 jeszcze było ), każda wersja z tym silnikiem została wykastrowana z pokrętła.
-
Konfigurator na ich stronie leży, więc nie idzie sprawdzić.
-
Konfigurator działa, w MultiAir brak pozycji "przełącznik trybu jazdy".
W instrukcji widnieje (zależnie od wyposażenia) - w konfiguratorze może nie być.
-
To ciekawe jaki tryb jest teraz domyślnym. Bo wg mnie poza Sportem reszta to porażka.
-
Cytat:
Napisał
vonski
To ciekawe jaki tryb jest teraz domyślnym. Bo wg mnie poza Sportem reszta to porażka.
Dla mnie w mieście tryb Sport to porażka, krótka jedynka tu nie pomaga - wszystko zależy od punktu widzenia, od świateł do świateł kompletnie się nie nadaje (ja tak to widzę). Używam go tylko w trasie. Po mieście Auto, a w złych warunkach All Weather. Przypomnę, że tryb jazdy nie tylko wpływa na silnik, ale i wspomaganie, ABS, ESP,...
-
Dokładnie, jazda w małym mieście w SPORT jest mało wygodna i mam wrażenie,że szybo można załatwić sprzęgło . Szkoda ,że nie ma troszkę więcej mocy w AUTO ,tylko parę małych kucyków więcej i byłoby OK.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Dla mnie w mieście tryb Sport to porażka, krótka jedynka tu nie pomaga - wszystko zależy od punktu widzenia, od świateł do świateł kompletnie się nie nadaje (ja tak to widzę). Używam go tylko w trasie. Po mieście Auto, a w złych warunkach All Weather. Przypomnę, że tryb jazdy nie tylko wpływa na silnik, ale i wspomaganie, ABS, ESP,...
dokładnie, mam tak samo. W mieście sport się nie nadaje, ruszanie spod świateł to masakra.
Auto - miasto
Sport - trasa, autostrada
AllW. - deszcz/śnieg/błoto pośniegowe
-
Przełącznik trybów został tylko w 2.0 Multijet 4x4 jak dobrze pamiętam
-
Cytat:
Napisał
mulder
dokładnie, mam tak samo. W mieście sport się nie nadaje, ruszanie spod świateł to masakra.
stąd zamontowanie modyfikatora pedału gazu (wpływa na sygnał w potencjometrze ) od razu zmiana na lepsze
-
W sporcie gaz jest bardzo czuły więc zakładam, że tryb "domyślny" to dawny sport ;)
-
Cytat:
Napisał
thermano
Przełącznik trybów został tylko w 2.0 Multijet 4x4 jak dobrze pamiętam
Dodajmy tylko, w naszym ukochanym zwiazku socjalistycznych republik europejskich;-) W lewackich Stanach mimo wszystko i pokretlo trybow, i 4x4 w standardzie:smile:
-