Witam, jeśli ktoś jest zainteresowany to znalazłem na OLX fajną pokrywę silnika z wygłuszeniem. Może jeszcze aktualne.
https://www.olx.pl/oferta/fiat-croma...tml#1770e134bf
To jest widok strony w wersji do druku
Witam, jeśli ktoś jest zainteresowany to znalazłem na OLX fajną pokrywę silnika z wygłuszeniem. Może jeszcze aktualne.
https://www.olx.pl/oferta/fiat-croma...tml#1770e134bf
Łyknął ktoś ją?. Fajna sprawa ale niestety nie do mojego silnika.
8v ma mocowanie na śrubach. nie pasuje do mojej
To jest pokrywa do 150 KM, jakby było do naszych to bym już ją kupił :)
Przede wszystkim osłony różnią się rozmieszczeniem otworu na wlew oleju.
150KM - z prawej
120KM - z lewej
...stojąc przed samochodem
Swego czasu zakupiłem o połowę taniej. Jak wiadomo w cromie fl wygluszenia brak w standardzie. W mojej opinii to wygłuszenie niewiele daje, rzekłbym że nic.
W mojej pokrywie były urwane "zaczepy" oraz brak gumek (też zerkałem na to ogłoszenie z pierwszego posta) ale postanowiłem domowym sposobem spróbować naprawić mocowania.
Wykorzystane materiały: gwintowany pręt "6" w kawałkach (długość dobrana po dopasowaniu pokrywy), nakrętki, podkładki, dystanse.
Do kawałka pręta dospawałem po dwie nakrętki na wysokości ok. 1 cm od końca (możliwość wkręcania/wykręcania takiej "szpilki"), jako dystanse wykorzystałem korki po "szampanie" .
W pokrywie w środku zaczepów/mocowań robimy otwory (wyrównałem/dociołem też pourywane zaczepy/mocowania), dopasowujemy pokrywę, docinamy "szpilki" na długość/wysokość.
Całość od góry przykręcamy nakrętkami (można motylkami), pod nakrętki dałem podkładki gumowe z wkrętów do blachy dachowej (na nakrętki znalazłem jeszcze kapturki).
Załącznik 32059
Załącznik 32060
Załącznik 32061
Jestem tu nowy i witam wszystkich forumowiczów, posiadaczy fiatów, zwłaszcza kromek. Kupiłem niedawno Cromę i chcę zamontować pokrywę silnika (120KM) w związku z tym mam pytanie do Was. Jakie dokładnie śruby wchodzą do mocowania tej pokrywy w silniku 120 konnym- długość, gwint, rodzaj łebka?
W 8V osłona przy grodzi jest natykana na takie łebki, a do strony przodu na dwóch śrubach szóstkach. Śruby 6tki ok. 2 cm długie na torx. Ale to nie ma znaczenia jakie śruby aby tylko trzymały.
Dziekuje, wlasnie o te od przodu mu chodzilo. Czyli sklep metalowy wystarczy. Brakuje mi tez jednej gumowej podkladki pod tę srubę ale cos wykombinuję.