Dziś rano zauważyłem że mam przepaloną jedna pozycję w tylnej lampie, mimo to kontrolka na desce się nie zapaliła.
Jaka może być przyczyną że kontrolka nie zadziałała? Mogła się przepalić?
To jest widok strony w wersji do druku
Dziś rano zauważyłem że mam przepaloną jedna pozycję w tylnej lampie, mimo to kontrolka na desce się nie zapaliła.
Jaka może być przyczyną że kontrolka nie zadziałała? Mogła się przepalić?
Przy spalonej jednej pozycji w tylnej lampie może kontrolka się nie zapalić. Tak samo nie zapali się, jak spali się nawet kilka żarówek w 3 świetle stop. Jak chcesz wiedzieć, czy kontrolka działa, to MES/AlfaOBD i test zegarów, albo odłączenie np. przedniej żarówki pozycyjnej.
Dzięki za konkretną odpowiedź,
Wieczorem podłącze mes
Mało prawdopodobne, żeby dioda się przepaliła...
Spróbuj jak kolega wyżej proponuje, wyjąc inną żarówkę, np. z oświetlenia tablicy, kierunkowskaz lub pozycję przednią i sprawdzić, czy kontrolka się zapali...
W Punto 2 nawet przy jednej spalonej żarówce kontrolka się zapalała...
Wg, to która z żarówek uległa spaleniu? ta ze stopem, czy ta w środku?
Prawy tył górny
Myślę o kupnie Led z canbus em... Jakieś opinie?
Czyli środkowa żarówka pozycyjna R5W.
Gdyby spaliła się dolna, to taką informację już na pewno powinieneś widzieć na wskaźnikach z informacją na wyświetlaczu o co chodzi.
Tak wg, to zauważyłem ostatnio, że GP Van nie posiada wg tej środkowej żarówki.
Nie polecam ledów do tylnych lamp... Jeśli już koniecznie jakaś modyfikacja, to lampy z Punto Evo.
Zastosowanie ledów psuje wygląd tych lamp.
A więc w mes jak kliknie test to lampka się nie zapala... Jak wyjąłem przednia żarówkę pozycyjnych to na wyświetlaczu był komunikat o skontrolowaniu przedniego światła pozycji i zapaliła się kontrolka ostrzegawcza ta z wykrzyknikiem a ta z wizerunkiem żarówki nie zapaliła się.
Więc chyba jednak Led się przepalil w liczniku? Jakie tam są? Trudno wymienić?
U mnie zapala się tylko trójkąt z wykrzyknikiem + komunikat. Żadna kontrolka z wizerunkiem żarówki u mnie się nie zapala.
Co więcej według instrukcji tak ma być - jest to zależne od wersji (jest wpis, że zamiast żarówy zapala się ów trójkąt). Spokojna Twoja rozczochrana ;)
Zrób MESem jeszcze test wskaźników i sprawdź czy wg posiadasz tą kontrolkę :) W czasie testu wszystkie dostępne na liczniku kontrolki powinny się zaświecić, a wskaźniki wskoczyć na maksymalną wartość.
Jeśli dane w Twoim opisie zgadzają się ze stanem faktycznym, to myślę, że wg nie masz tej kontrolki, a w jej miejscu jest kontrolka od ciśnienia w oponach, która zapewne i tak w normalnym trybie się nie zapali, jeśli nie masz tego modułu w swoim aucie...
czyli trochę uboga wersja..szkoda
jak wyjąłem żarówkę H4 to żadnego komunikatu
To nie ma żadnego związku z ubogością. Jest tak jak pisze @malutki1989. Zamiast kontrolki żarówki jest kontrolka ciśnienia w kołach. Żarówki H4 nie są kontrolowane, nie tylko w GP, ale też H4/Bixenony w 500X. Są o tym odpowiednie zapisy w instrukcji - akurat ta od GP praktycznie nie ma błędów. Gdybyś miał ubogiego kompa, to być nie miał komunikatu na wyświetlaczu :tongue
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Jeśli nie ma jakiegoś układu (tempomant, TPMS), to kontrolki za nie odpowiedzialne podczas testu nie włączą się.
No i wszystko jasne, faktycznie jest kontrolka od ciśnienia opon.
Dzięki wielkie za pomoc!