To jest widok strony w wersji do druku
-
Blad podczas odpalania
Witam Was Panowie. Od jakiegoś czasu od czasu do czasu podczas odpalania silnika wyświetla mi się komunikat ,antipollution filter clogged,. Pomaga wyjecie kluczyka i wlozenie z powrotem. Z tego co wyczytałem jest to związane dpfem. Ale problem w tym że nie mam tego ustrojstwa. Akumulator roczny Werteille. Powinien jeszcze popracować. Użytkuje go codziennie 2×15km, trasy rzadko. Dpf był, lecz poprzedni wlasciciel cos z nim zrobil☺croma 06 z Belgii 1.9 150KM manual. Jakieś sugestie Panowie?
-
jak nie ma filtra fizycznie to znaczy że albo nie została zmodyfikowana mapa silnika albo zostało to zrobione źle. JEst też opcja że olej nie wymieniony i/lub nie wykasowany serwis, komputer oblicza stopień degeneracji oleju i wychodzi mu że dawno temu powinien być dopalony DPF.
-
Olej w silniku wymieniany pół roku temu? Czy chodzi o olej w skrzyni?
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Gibas89
Olej w silniku wymieniany pół roku temu. Czy chodzi o olej w skrzyni?
-
Cytat:
Napisał
Gibas89
Olej w silniku wymieniany pół roku temu?
a czy komputer o tym wie?
-
Witaj
Chodzi o wymianę oleju silnikowego. Potem należy w komputerze Twojego auta nastawić nową inspekcję serwisową. Polecam zakupić interfejs u sprawdzonego dostawcy (viaken itp.polecane na forum) i Multiecuskan. A wtedy sam będziesz miał kontrolę nad tym co piszczy w aucie.
Wysłane z mojego Lenovo K10a40 przy użyciu Tapatalka
-
Rozumiem że bez podpiecia komputer nie pozna ze olej był wymieniany?
-
Jak oleju nie skasujesz to pali sie info o serwisie a nie o filtrze antyzanieczyszczeniowym.
-
Cytat:
Napisał
Gibas89
Witam Was Panowie. Od jakiegoś czasu od czasu do czasu podczas odpalania silnika wyświetla mi się komunikat ,antipollution filter clogged,. Pomaga wyjecie kluczyka i wlozenie z powrotem. Z tego co wyczytałem jest to związane dpfem. Ale problem w tym że nie mam tego ustrojstwa. Akumulator roczny Werteille. Powinien jeszcze popracować. Użytkuje go codziennie 2×15km, trasy rzadko. Dpf był, lecz poprzedni wlasciciel cos z nim zrobilâşcroma 06 z Belgii 1.9 150KM manual. Jakieś sugestie Panowie?
W jakich sytuacjach pojawia się ten komunikat? Całkiem zimny silnik i pierwsze odpalenie, czy lekko rozgrzany silnik i odpalanie po krótkim postoju? Niby masz nowy akumulator ale warto go sprawdzić, ewentualnie podładować. DPF usunięty profesjonalnie, czy za pomocą gotowca?
-
Częściej na zimnym silniku ale ostatnio zdarzyło się tez na rozgrzanym. Problem w tym ze nie za bardzo wiem w jaki sposób to usunęli. Pół roku od zakupu był spokój dopiero teraz coś się dzieje.
P.s. wątpię czy coś ma z tym tematem związek ale kromka ma taką przypadłość ze przy temp ok 10 stopni celsjusza i więcej na dworze potrafi po pierwszym odpaleniu na zimnym troszke przydymic i kilkanaście sekund chodzić jakby trochę nierówno. Nie widać tego na obrotomierzu,wskazówka stoi równo. Ale czuc to. Dziwi mnie to, że zima to się nie dzieje, tylko przy wyzszych temperaturach. I nie zawsze.
-
Miałem nierówną pracę silnika po odpaleniu przy pierwszych objawach zużytych świec żarowych. W końcu jedna padła całkowicie i po wymianie kompletu silnik pracuje równo. Podobne objawy mogą powodować lekko styrane wtryskiwacze.
-
Swiece wymianie niedługo bo nie znam ich historii przed zakupem. Tylko wątpię żeby to było rozwiąZanie tego problemu jeżeli dzieje się to w plusowej temperaturze. Im cieplej Ty gorzej..
Aby sprawdzic poprawna prace wtryskiwaczy niezbedny jest ich demontaż?
-
Niekoniecznie. Możesz wykonać dwie rzeczy. Diagnostykę komputerową programem Multiecuscan, którym podejrzysz korekty wtryskiwaczy na wolnych obrotach zarówno na zimnym jak i na rozgrzanym silniku. Możesz również podjechać do jakiegoś warsztatu na wykonanie testu przelewowego. Oczywiście nie są to metody 100% miarodajne, ale dają pewien obraz sytuacji.