1.3 Multijet 75KM z DPF nierówna praca
Cześć, kupiłem 500-tke z takim silnikiem jak w temacie. Silnik nierówno pracuje. Pomyślałem, że to rozrząd. Najpierw dostałem się do blokady wału w skrzyni i blokady wałka rozrządu z przodu silnika i zobaczyłem, że znaki do blokowania się nie zgrywają. Miska, turbina, katalizator i osłona rozrządu w dół i zostało to poprawione. Poskładałem wszystko do kupy, zalałem olej, odpalam i dalej to samo. W międzyczasie dowiedziałem się, że drugi wałek rozrządu też ma swoją blokadę, i tu mam kilka pytań.
1. Skoro zablokowałem wał i "przedni" wałek rozrządu, to ten tylny nie mógł się przestawić?
2. Zdjąłem górę głowicy i dostałem się do wałków. Okazało się, że w momencie jak pierwszy jest zablokowany to drugi nie. Rozumiem, że blokady na obu wałkach i blokada wału w skrzyni powinny być ze sobą zgrane? Wykręciłem wałek i złożyłem wszystko tak, że 3 blokady są ze sobą "zgrane". Obejrzałem zawory i wydawały się ok. Wszystko skręcone, odpalam, ale nie ma żadnej poprawy.
3. Komputer pokazuje tylko jeden błąd P0641 (sprawdzane jakimś interfejsem Delphi, nie mam specjalnego do Fiata). Silnik pracuje nierówno, spaliny są lekko białe/niebieskie, "gryzące".
4. Świece żarowe sprawdzone, są ok, wtryski sprawdzone przelewy, leją równo.
Macie jakieś pomysły co może być nie tak? Z góry dzięki za pomoc