Cześć i czołem!
Chciałbym kupić fiata stilo 1.6 w benzynie.
Powiedzcie mi czy silnik 1.6 ma jakieś poważne awarie?
Czy to dobry samochód?
Czy jego koszty utrzymania są wysokie?
Za wszelką pomoc wielkie dzięki
To jest widok strony w wersji do druku
Cześć i czołem!
Chciałbym kupić fiata stilo 1.6 w benzynie.
Powiedzcie mi czy silnik 1.6 ma jakieś poważne awarie?
Czy to dobry samochód?
Czy jego koszty utrzymania są wysokie?
Za wszelką pomoc wielkie dzięki
Przede wszystkim moją problem z nadmiernym zużywaniem oleju silnikowego, spotkałem się z tym mając ten samochód,na innych forach też dość się o tym naczytałem.
A jest sposób na pozbycie się tego problemu ?
I ile ojeju bierze?
Autko będzie używane na krótkich dystansach więc problem nie będzie chyba duży
Przekopałem swój temat o stilonie bo nie pamiętam ile dokładnie brał tego oleju,wychodzi że średnio 3 litry na 1200km ale być może u mnie szykował się remont silnika,nie wiem bo auto już wtedy sprzedałem.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Wiem że miał jeszcze problemy ze świecącą się kontrolką airbagu,ogólnie czasem elektronika szalała. Zawieszenie w porządku jedynie z tyłu tuleje belki były dość słabą stroną.
Auto generalnie nie jest jakoś bardzo problematyczne. Zużycie oleju dużo gorsze jest w silniku 1.8. 1.6 wciąga od 100-400 ml/1000 km. Tragedii nie ma. Tak mają i już.
Problemy są ze sterownikiem silnika, który przez producenta został zamontowany centralnie na silniku i się gotuje. Jeśli w porę przeniesiesz go w inne miejsce (co nie jest trudne ani czasochłonne) to praktycznie można o tym zapomnieć. Ewentualna naprawa to wydatek ok 500 zł.
Czasem padnie cewka. Po takim przebiegu ma prawo. Koszt nowej to 100-120 zł. Są cztery. Błędy poduszek to najczęściej brak styku na kostkach. Wystarczy przeczyścić styki lub usunąć kostki i zlutować kable na stałe i problem z głowy.
Upierdliwy w wymianie jest rozrząd. Wielu mechaników nie potrafi go poprawnie ustawić mimo posiadania blokad. Powodem jest to, że nieoryginalne blokady (chińskie lub polskie) są odrobinę niedokładnie wykonane i potem wychodzą chece z rozrządem przestawionym o ząb lub nawet dwa. Auto wtedy gaśnie, obroty falują i dzieją się cuda. Trzeba szukać machera z oryginalnymi blokadami albo po spapranej robocie poprawić w ASO. Koszt-200 zł.
Generalnie auto jest dość tanie w utrzymaniu. Interfejs do podstawowej diagnostyki kosztuje 30 zł. Do kompletnej trzeba 2 kable i kosztuje to ok 100 zł.
Z zawieszenia: generalnie nie jest drogo. Czasem pęknie sprężyna. Cena jednej to ok 100 zł. Najdroższe są tuleje tylnej belki. Kosztują 70 zł. Robocizna tutaj jest droższa. Tuleje wahacza to ceny ok 30 zł i tania wymiana. Cały wahacz od 100-300 zł. Za 130 zł sa wahacze SRLine całkiem dobrej jakości.
Hamulce: lubią zapiekać się klocki w prowadnicach lub tylne zaciski. Do ogarnięcia samemu pod blokiem przy zerowych nakładach. Naprawa zacisku w zakładzie to koszt od 50 do 100 zł. Można też kupić oryginał gotowy zregenerowany i pomalowany za 150.
Generalnie mechanicznie auto jest proste i tanie w naprawach. Nie sprawia też większych problemów.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Ogólnie auto jest warte zakupu?
Warte.
Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Dziękuje bardzo
Na krótkich dystansach Stilo 1.6 16V będzie sporo palić. Co do brania oleju, nie wiem co jest przyczyną ubytków w tych silnikach, ale może udałoby się je ograniczyć dobierając odpowiedni olej. Przed zakupem konieczna diagnostyka komputerowa sterownika silnika. W przypadku sporej ilości błędów, w tym komunikatów typu Loose Connection lepiej sobie taki egzemplarz odpuścić lub stargować o koszt naprawy sterownika ok. 700 zł.