Porównanie Tipo z innymi autami - wolna dyskusja
Witam,
proszę o luźną dyskusję ludzi, którzy przesiedli się z wcześniejszych aut. Napiszcie, co według Was jest na plus a co na minus względem porównywanego auta oraz z jakim autem porównujecie.
Mam Volvo V50 2.0D i zastanawiam się nad przesiadką na Tipo. Może ktoś dokonał takiej zmiany i podzieli się spostrzeżeniami ? Zachęcam do wypowiedzi.
Tipo wybrałbym z kilku względów. Auto byłoby nowe/ ewentualnie używane ale to i tak wiek jak nowe w porównaniu z 13 letnim Volvo. Silnik benzynowy, 95KM albo 120KM głównie ze względu na to, że to prosta konstrukcja a lubię sporo rzeczy robić przy aucie samemu. Diesla odrzucam ze względu na chore wymysły ekoterrorystów.
Wgl całe Tipo według mnie jest prostą konstrukcją co byłoby dla mnie dużą zaletą. Zastanawiam się jak jest z komfortem podczas jazdy ? Moje Volvo ma sztywne, twarde zawieszenie (zawias z Focusa II). Z tego co wyczytałem Tipo nie jest jeżdżącą wersalką jednak stoi dosyć wysoko przez co jestem ciekaw jak zachowuje się na zakrętach.
Dynamika, tutaj zdaję sobie sprawę że to będzie trochę skok w tył z obecnych 136 KM i 320 NM ale jeżdżę spokojnie i myślę że to byłaby kwestia przyzwyczajenia.
A może jest ktoś kto przesiadł się z uturbionego diesla na tipo w benzynie i jest rozczarowany ?
Jeśli chodzi o spalanie to raczej byłbym skłonny zainwestować w LPG, gdyż z tego co widzę jest duża rozbieżność między jazdą trasa/miasto, a u mnie wygląda to w ten sposób, że jednego miesiąca jeżdżę dużo w trasie a następnego głównie po mieście. Obecny klekot bierze 6-8 ON trasa/miasto.
Rocznie robiłem dotychczas około 15 tys. jednak trochę się to zmieni i przebiegi będą większe.
Jak porównujecie jakość wykończenia wnętrza z poprzednimi autami ? W Volvo jest przyzwoicie, skrzypienie plastików praktycznie nie występuje. Ale nie jest to dla mnie duży priorytet.