Pogorszenie drgań po wymianie poduszki silnika - jtd
Ostatnio samochód zaczął drgać na wolnych obrotach, poprawiało się po podniesieniu obrotów do 1100-1200rpm. Z czasem nagrzewania drgania były trochę mniej dokuczliwe, ale dalej były. Pierwsza myśl poduszki silnika, mechanik sprawdził poduszki i powiedział, że wszystkie mają jednakowy luz, więc zaryzykowałem i kupiłem tylną poduszkę FEBI. Po wymianie okazało się, że stara była rozerwana. Niestety po wymianie na nową drgania są jeszcze bardziej wyczuwalne, telepie nie do wytrzymania i nie są łagodzone wraz z wzrostem temperatury.
Czy wymieniać pozostałe poduszki? Można przyjąć, że wymiana na nową spowodowała że teraz to ona trzyma a stare już nie trzymają? Czy jednak poduszka mogła zostać źle zamontowana?
Przy okazji napiszę, że nie słychać żadnych dźwięków podczas próby ruszenia z ręcznego, nie ma żadnych niepokojących dźwięków podczas zapalania/gaszenia silnika ani nic nie szarpie.
Pogorszenie drgań po wymianie poduszki silnika - jtd
Jak dla mnie to drgania mogą brać się z układu wtryskowego. Jak auto ciepłe to zmienia się charakterystyka pracy i silnik równiej pracuje. Sprawdzałeś kiedyś korekty?
Zmieniłeś poduszkę, amortyzacja się utwardziła i bardziej przenosi drgania.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk