To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Check engine :/ -
Check engine :/
Jak w tytule - zaświeciła się dzisiaj taka ikonka, w towarzystwie sygnału dźwiękowego i komunikatu żeby sprawdzić silnik. Co gorsza auto wyraźnie zaczęło tracić moc, dalsza jazda była w zasadzie niemożliwa, a na pewno niebezpieczna. Co było robić - ostrożnie zjechałem na najbliższy parking i zadzwoniłem po lawetę z ciao fiat. Po godzinie byłem już w serwisie fiat torino w Łodzi na Jana Pawła (tam, gdzie kupiłem auto). Dochodziła już 18, więc oczywiście nic na razie nie wiem - jutro powinienem być mądrzejszy ;)
Podsumowując:
- auto ma 3000 km przebiegu, do tej pory nie było naprawiane i nic się niepokojącego nie działo
- silnik 1.4 95 km bez LPG
- nie dokonywałem żadnych przeróbek czy innych modyfikacji któregokolwiek z systemów auta
- wlane jest odpowiednie paliwo (to było pierwsze pytanie panów z serwisu - podobno tydzień temu jedna pani zatankowała benzynowego tipka olejem napędowym). Ponadto tankowałem zawsze na tzw. dobrych stacjach a od ostatniego tankowania przejechałem blisko 300 km i nic się nie działo do dziś.
- poziom wszystkich płynów ok, akumulator naładowany (przynajmniej wg wskazań komputera)
No i co - trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać na telefon z serwisu. Ktoś miał podobną akcję? Kierownik serwisu wspominał coś o kilku przypadkach padniętych cewek.
Dam znać co znaleźli.
-
Czekamy na info od Ciebie.
Pozdro
Wysłane z mojego IdeaTabA1000-F przy użyciu Tapatalka
-
Przykra sprawa, a panowie serwisanci coś pokręcili z tym zatankowaniem ON.
-
Benzyne do Diesla da sie nalać ale pistolet od ON jest szerszy i nie da sie go w ogóle wsadzić do auta z Pb ;)
Ciekawe co to za problem z tym Check Engine, dobrze ze nie masz LPG a juz najlepiej ze nie z ASO bo byłby znowu płacz na forum :)
-
Pewnie ja coś pokręciłem, w każdym razie pani miała nie to paliwo ;)
-
Ciekaw jestem co jest przyczyną tej awarii.
-
Tipek był dziś do odbioru - co się okazało: kod błędu wskazywał na sondę lambda. Panowie odłączyli czujnik, przeczyścili styki i zamontowali z powrotem. Ciężko powiedzieć co mogło być przyczyną - może w Turcji ktoś nie docisnął wtyczki do końca i się obluzowała. A może jest wadliwa. W każdym razie mam jeździć i obserwować, gdyby się coś działo, to wymienią sondę.
-
ja mam 65000 i cały czas wyświetla mi się check engine. Już jeden raz był oddawany do serwisu to zrobili kalibracje gazu i znikło by po dwóch dniach pojawić się ponownie. Teraz w poniedziałek jestem ponownie umówiony i pewnie znowu zrobią kalibrację gazu a ja przez 3 dni będę się cieszył z jazdy bez check engine xD.
Gdyby nie gaz (montowany w aso nie fabryczny) to byłoby to całkiem fajne autko, a tak co chwile problemy...
-
Tak to jest jak ci pseudo specjaliści założą instalację gazową .... lepiej podjedź do jakiegoś porządnego warsztatu niech ktoś ogarnięty rzuci okiem co jest nie tak.
-
Zrob kalibracje poza ASO, jazda na gazie nie musi byc problemowa
-
Zgadzam się całkowicie z kolegą brylancik13. Miałem taki problem, że po odbiorze nowego auta na gazie (Instalacja w ASO) Tipo paliło 13l/100 (średnio), a i dodatkowo przy mocniejszym depnięciu szarpało i przerywało. Po kilkuset km zaświecił się CHECK ENGINE. Podjechałem do innego ASO (nie dlatego, że tam gdzie kupiłem są partacze - bo nie wiem, ale dlatego, że mam bardziej po drodze i znam kilka osób - Transpoz w Kaliszu) skasowali błąd, skorygowali ustawienia, skalibrowali (pewnie była zbyt bogata mieszanka) i kazali obserwować. Obecnie od 3000km nie wiem co to check engine, a średnie spalanie to około 10 - 10,5 l LPG /100km - jazda raczej spokojna, rzekłbym emerycka :) (trasa rzadko ale w 50/50 wyszło mi 9l LPG) , dojazdy do pracy i takie tam, nie ma się gdzie rozpędzić :) i dogrzać silnika. Więc walcz kolego, bo na gazie montowanym w ASO nic Ci nie powinno świecić na pomarańczowo.
-
W takim przypadku Ja polecam zakład Warszawie Muszkieterów 74A, 02-273 Warszawa, mój ma 60kkm i dwa razy paliło się check engine, ale po wizycie miałem spokój na długo.
-
Na południu AutoGazŚląsk nie ma problemów w ogarnięciu instalacji Tartarini, bo sami je dostarczają dealerom Fiata ;)
-
Ja niestety mam podobnie, na zimno swieci kontrola silnika dopóki się trochę nagrzeje. (~7000 km, bez gazu)
-
Cytat:
Napisał
Czlowiek
Ja niestety mam podobnie, na zimno swieci kontrola silnika dopóki się trochę nagrzeje. (~7000 km, bez gazu)
Przy 7 tysiącach przebiegu w nowym samochodzie świeci się kontrolka silnika i nie jedziesz do ASO?
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka