To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Hamulce problem. -
Hamulce problem.
Witam.
Dziś, gdy spadł większy śnieg pojawił się problem z hamowaniem.
Mianowicie, gdy hamuje bardziej gwałtownie to słychać takie stuki i pedał robi się twardszy.
Przy hamowaniu takim lekkim, normalnym to wszystko jest okej.
Kilka miesięcy temu w okresie letnim, też miałem podobny problem, ale problem samoistnie ustal.
Prosiłbym o jakieś porady.
Pozdrawiam,
-
To nie problem, tylko prawidłowo działający system ABS :)
-
Cytat:
Napisał
malutki1989
To nie problem, tylko prawidłowo działający system ABS :)
Czyli obstawiasz, że to po prostu ABS działający ?
Kurna, człowiek z takiej głupoty się przejmuje od rana :D
Edit:Mam pytanie jeszcze. Moje auto nie dogrzewa się do 90 stopni ogólnie. Zazwyczaj zawsze stoi przy 2 kresce i tyle. Powietrze ciepłe takie fest nie leci, tylko letnie.
Czasem na postoju dogrzeje się do 90 stopni. Co może być przyczyną ? Termostat/czujnik ?
-
Termostat do wymiany. Jak chcesz użytkować ten samochód długo to warto założyć termostat z marei 1.6 rozkręcany.
-
A czy brak rury dolotowej powietrza tej od filtra powietrza może mieć jakiś wpływ na spadek temperatury ?
Czy to po prostu termostat ?
Jeżeli tak, to wymieniał ktoś może owy termostat ? Da radę samemu ?
-
Cytat:
Napisał
arak1488
A czy brak rury dolotowej powietrza tej od filtra powietrza może mieć jakiś wpływ na spadek temperatury ?
Którego odcinka brakuje? Tego przed filtrem, czy tego pomiędzy filtrem a silnikiem?
Za niską temperaturę odpowiada termostat. Jeśli masz warunki, to da radę zrobić to samemu. Przy okazji możesz płyn wymienić, bo stary i tak trzeba będzie spuścić przynajmniej częściowo...
-
Cytat:
Napisał
malutki1989
Którego odcinka brakuje? Tego przed filtrem, czy tego pomiędzy filtrem a silnikiem?
Za niską temperaturę odpowiada termostat. Jeśli masz warunki, to da radę zrobić to samemu. Przy okazji możesz płyn wymienić, bo stary i tak trzeba będzie spuścić przynajmniej częściowo...
Tego przed filtrem nie ma.
Co do temperatury - to pewnie będę musiał wymienić termostat, tak jak mówicie. A widziałem takie zestawy naprawcze (5x tańsze od całego termostatu z obudową) w sensie samego wkładu - zdaje to egzamin ?
Płyn wymieniałem miesiąc temu, więc nie wiem czy jest sens.
Na pewno hamulcowy przy okazji wymienię. A mam jeszcze pytanie - czy przy prawidłowym układzie ABS powinno być słychać chrobotanie ?
-
A czy przed wymianą płynu było ok z temperaturą? może się zapowietrzył? niby powinien się sam odpowietrzyć ale zawsze jest jakaś mała możliwość że nie :lol:
-
Cytat:
Napisał
arturro2010
A czy przed wymianą płynu było ok z temperaturą? może się zapowietrzył? niby powinien się sam odpowietrzyć ale zawsze jest jakaś mała możliwość że nie :lol:
W lato również opadala ta wskazówka do 70. Tak oscylowala na 70-90. Ale jeżeli zapowietrzony to gdzie są odpowietrzniki? Jak to zrobić?
-
Cytat:
Napisał
arak1488
. A widziałem takie zestawy naprawcze (5x tańsze od całego termostatu z obudową) w sensie samego wkładu - zdaje to egzamin ?
Ja u siebie wymieniałem sam wkład ale warto kupić dobrej jakości zamiennik a nie taki za 10pln
-
W 1.6 nie da się wymienić samego wkładu w oryginalnej obudowie termostatu.
-
Jeżeli w lecie było to samo to raczej nie wina zapowietrzenia, na 99% termostat niestety.
-
Cytat:
Napisał
danioi
W 1.6 nie da się wymienić samego wkładu w oryginalnej obudowie termostatu.
Da się tylko trzeba chcieć.
-