Zimny / ciepły silnik dłużej odpala 1,9 150KM (dłuższe odpalanie/większe spalanie)
Witam,
Trace cierpliwosc, Do rzeczy: Fiat Croma 1,9 150PS bez DPF(oryginalnie) oraz całkowicie zaślepiony EGR 1,5 roku temu.
Pewnego razu podczas jazdy na tempomacie (90km/h 5 bieg) poczulem lekkie szarpniecia przez kilka chwil, kiedy dojechalem do celu i wrocilem po 15 min po odpalaniu auto zaczelo sie bardzo trzasc oraz prawie wstrzymalem ruch na ulicy - nie moglem ujechac przez 20 sekund brak mocy na 1 oraz 2 biegu, potem nastapila poprawa i dojechalem do domu.
Na drugi dzien odpalam, troche nierowno chodzil przez kilkanascie sekund (bez bujania auta jak mialo to miejsce 1 dzien temu) i ciezej odpalil ale przyspieszal raczej normalnie, pojechalem do mechanika na komputerze 0 bledow, parametry w tym rowniez wtryskow OK, mechanik przeczyscil plynem kostki wtryskiwaczy i je bardziej wcisnal. Auto odpalalo lzej ale mialo nadal lekko wyczuwalne drgawki przy przyspieszaniu w zakresie 1500-2000 obrotow.
Niestety po 2 dniach problem odpalania wrocil - odpalal ciezko i nierowno pracowal przez kilkanadcie sekund. Kupilem nowe kostki (zolte) po wymianie (zagniatanie oraz lutowanie) odpala lzej ale to nie to nadal okolo
2 sekund dluzej potrzebuje na rozruch oraz sa wyczuwalne bardzo lekkie drgawki podczas przyspieszania w zakresie 1500-2000 obrotow (wczesniej przed problemami tego nie bylo). Od tego momentu auto wiecej pali okolo 1 litr. Rowniez przed awaria komputer zaklamywal spalanie stopniowo przez rok z 0,3 do 0,6 l na 100km ale teraz nawet komputer pokazuje jeszcze wieksze spalanie niz przedtem co lacznie daje ponad 1 litr. Wymienilem na nowy oryginalny przeplywomierz ale nadal nie odpala jak nalezy, co do spalania jeszcze nie wiem bo przejechalem dopiero 100 km.
Filtr paliwa MANN wymieniany 2 miesiace temu.
Od tamtego dnia rowniez czasem slysze lekki swist przy ostrym przyspieszaniu w zakresie 2000-2500 obrotow ale nie zawsze. Wydaje mi sie, ze auto rowniez jest nieco slabsze.
Teraz pytanie, gdzies w wypowiedziach chyba na forum Opla Vectry spotkalem sie z sytuacja podobna do mojej gdzie same kostki nie rozwiazaly problemu dopiero nowe kostki z kablami pomogly. Co o tym myslicie, ewentualnie co jeszcze moze mechanik sprawdzic ?
Prosze o pomoc. Paliwo leje na shell a wtryskiwacze mialem regenerowane 1 rok temu w Cerka Koronowo.
Marek