Parę pytań przed zakupem Stilo
Witam wszystkich forumowiczów :)
Wpadło mi w oko Stilo kombi z 2004r. 1.9 Multijet 140KM 180tys km przebiegu, z bogatym wyposażeniem (automatyczna klima, fabryczne radio z nawigacją, tempomat, elektryczne szyby itp) jako, że w temacie aut jestem rozeznany ale bynajmniej nie zaawansowany, to oglądać samochód pojechałem z kolegą który skierował mnie tu aby popytać co i jak.
Stąd kilka moich pytań:
1. Świeci się kontrolka silnika i podawany jest komunikat o problemach z silnikiem (samochód na 7 odpaleń na zimnym silniku raz nie chciał zaskoczyć, poza tym zapalał szybko, chodził równo). Właścicielka powiedziała, że ma tak od dłuższego czasu kiedy jest wilgotno, była z tym u mechaników którzy stwierdzali, że te auta tak mają. Kolega powiedział, że też o tym słyszał ale żebym w tej sprawie podpytał na właśnie tym forum :) więc czy jest to faktycznie tylko kosmetyka czy raczej może być z tym problem?
2. Czy w Trójmieście znacie godnego polecenia, niedrogiego mechanika? Prędzej czy później przyjechał bym do Polski (mieszkam w Austrii a tu naprawy drooogie ; ) dał do wymiany rozrząd (był wymieniany 50tyś km temu) i pewnie coś się jeszcze znajdzie ;).
3. Co i jak warto sprawdzić w tym samochodzie przed zakupem? (Kolega sprawdził: maglownicę, skrzynie biegów, dwumas, hamulce, sprzęgło, stan opon, amortyzatory, obejrzał ile jest rdzy i czy silnik nie ma widocznych wycieków, klima działa, el. Szyby również). Niestety z uwagi na Austriackie przepisy auto zostało już wyrejestrowane więc do testów jest tylko 20m podjazdu przed domem ;)
4. Czy mają Koledzy z forum może jeszcze jakieś sugestie? Co warto a czego nie warto robić przed i po ewentualnym zakupie?
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc :)