1 załącznik(i)
Fiat Brava 1.2 16v - wolno spadające obroty silnika podczas jazdy na luzie
Witam,
Moje auto to Fiat Brava 1.2 16v z 1999 r. - auto bez instalacji gazowej.
Od jakiegoś czasu mam problem z wolno spadającymi obrotami silnika podczas toczenia się samochodu na tzw. luzie. Jeżeli auto stoi w miejscu i dodam gazu, to obroty spadają płynnie do 800 i tak zostają. Problem zaczyna się w momencie, kiedy w czasie jazdy wrzucę na luz i auto zaczyna się swobodnie toczyć. Wówczas obroty wiszą na ok 1500-1700 i spadają do 800 dopiero po całkowitym zatrzymaniu. Taka sama sytuacja dzieje się również jeżeli auto zacznie samo staczać się ze wzniesienia. Bez dodawania gazu obroty same wskoczą na poziom ok. 1500-1700 i spadną do 800 dopiero po całkowitym zatrzymaniu. Czasem zdarza się, że ok 40 km/h zaczynają powoli spadać, ale w większości przypadków pomaga dopiero całkowite zatrzymanie.
Przepustnica była czyszczona, silnik krokowy wymieniałem z identycznego prawidłowo działającego silnika. Na nowe wymienione są przewody wysokiego napięcia, świece, cewka, termostat, czujnik temperatury cieczy chłodzącej i sterownik ECU. Długa lista wymienionych części wynika z awarii, od której wszystko się zaczęło: rozsadziło cewkę zapłonową i poleciał przez to sterownik ECU. Auto podłączałem do Multiecuscan i nie pokazuje żadnych błędów. Odczytane parametry:
Obroty silnika: 880 obr/min
Temperatura wody: 96,0 °C
Temperatura powietrza: 38,1 °C
Przepływ powietrza: 8,0 Kg/h
Oczekiwany przepływ powietrza: 9,4 Kg/h
Napięcie przepływomierza: 1,51 V
Wyprzedzenie zapłonu: -11,25 °
Czas wtrysku: 2,822 ms
Korekta czasu wtrysku: 0,69 ms
Pozycja zaworu przepustnicy (względna): 5,2 °
Obciążenie silnika: 1,100 ms
Wtórne obciążenie (przepustnica): 1,458 ms
Napięcie akumulatora: 13,95 V
Prędkość pojazdu: 0 km/h
Napięcie sondy lambda: 150,1 mV
Oczekiwane obroty biegu jałowego: 850 obr/min
Otwarcie zaworu EVAP: 1,17 %
Integrator sondy lambda: 1,000
Pozycja zaworu przepustnicy (bezwzględna): 29,1 °
Minimalne otwarcie przepustnicy: 23,9 °
Parametr samoadaptacyjny TRA: 108,954 ms
Parametr samoadaptacyjny DTV: 0,000 ms
Samoadaptacyjny parametr FRA: 0,852
Czynnik FRA (duże obciążenie): 1,000
Czynnik FRA (małe obciążenie): 0,852
Stan sondy lambda: Ubogi
Pozycja pedału przyspieszenia: Bieg jałowy
Załączam jeszcze odczyt parametrów w formie serii danych, które można załadować do programu i sprawdzić wartości parametrów na wykresach. W razie potrzeby mogę zrobić wykresy na życzenie i dołączyć.
Załącznik 29891
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.