5 załącznik(i)
TIPO 1,4 120 filtr oleju.
Witam wszystkich serdecznie. Opiszę moje doświadczenie z wymianą oleju w TIPO 1,4 120 konnym.
Po powrocie z wakacji autko miało 3500 km, postanowiłem wymienić olej z filtrem. Wiem są różne szkoły - ale nie o tym teraz.
Pojechałem jak zwykły śmiertelnik do ASO - Bilex aby zakupić olej i filtr, poproszony zostałem o numer VIN. Oczywiście, osobnym tematem jest to, że chcieli mi sprzedać wkład do filtra bo tak im wskazuje program. Dopiero po moim zapewnieniu, że auto posiada zwykły filtr oleju, otrzymałem olej wraz filtrem. Tu zaczynają się pewne schody, ponieważ poprosiłem o filtr oryginalny fiatowski. Otrzymałem pudełko z napisem Filtr Oleju PP281/46544820/71736161 FCA POLAND 0060797028. Ku mojemu zdziwieniu wewnątrz znajdował się filtr Sędziszów. Zapytałem czy nie nastąpiła pomyłka ale NIE. Zabrałem graty do domu, umówiłem się z mechanikiem na wymianę oleju. Osobnym tematem jest to, że oryginalny filtr był tak mocno dokręcony, że mimo użycia dedykowanego "klucza" filtr ani drgnął. Skończyło się na trójzębie. Po odkręceniu filtra i wyjęciu części kupionej w ASO, okazało się, że filtry znacząco się różnią - głównie gabarytami. Zadzwoniłem do ASO i otrzymałem odpowiedź, że i owszem ale fiat taki dopuszcza do użytku. Po przejechaniu się do innego ASO w Łodzi i przeprowadzeniu wnikliwej rozmowy, dowiedziałem się, że filtr Sędziszów nie jest do TIPO ale filtr Genuine Parts and Accessories 0055242758-001 Made in Italy 6832 2700 AA-001. Cena filtra powaliła mnie trochę na kolana ale co tam raz nie zawsze. W drodze powrotnej doczytałem symbol LS1042 oraz inne cyferki znajdujące się na oryginalnym filtrze. Podjechałem do InterCars na Starowej Górze, pokazałem filtr i okazało się, że filtr marki purflux LS1042 jest identyczny jak pakowany przez ASO. Filtr kosztuje ułamek ceny filtra z ASO. Dziwne jest to, że różne ASO mają odmienne zdanie na temat filtrów. Szkoda, że w Bilexie nie poinformowano mnie, że mogę zamówić filtr taki jak montowany w fabryce.
Jeśli chodzi o samą wymianę filtra, który jest "do góry nogami" to dobrym pomysłem jest zdjęcie "plastikowej" osłonki filtra, która jest przykręcona na cztery śruby. Ułatwi to demontaż i montaż nowego filtra a i uchroni przed mozolnym czyszczeniem jej z oleju, który skapuję z podstawy filtra. Po dokręceniu filtra dobrym pomysłem jest odczekanie z 15 minut aby cały olej zleciał z podstawy filtra, która ma budowę "żeberkową" i ciężko jest ją doczyścić. Przepraszam, że się tak rozpisałem ale mi się ulało, i może uchroni to innych użytkowników TIPO by zwrócili uwagę przy wymianie oleju w ASO jaki filtr otrzymają. Dla jednych może nie będzie to miało znaczenia a dla innych już tak.
Załączam kilka zdjęć filtrów i dwa do porównania gabarytów filtra oryginalnego i tego z FCA POLAND.
Załączam link do Aukcji, gdzie można zakupić dedykowany klucz do oryginalnego filtra oleju: KLUCZ NASADKA FILTRA OLEJU MEGANE 76/12 JONNESWAY (6422159479) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Filtr FCA POLAND
Załącznik 29833
Filtr oryginalny MADE IN ITALY :)
Załącznik 29834
Filtr Purflex identyczny z oryginałem
Załącznik 29835
I na koniec porównanie obu filtrów, oryginalnego i FCA POLAND :(
Załącznik 29836
Załącznik 29837
Pozdrawiam, wszystkich i życzę miłego dnia.