Witam, tak jak w temacie auto nie jedzie w dolnych zakresach obrotów, silnik 1,3 JTD, 75 KM i ma przejechane 139 tys.km.
Zrobiłem logi doładowania powietrza i turbiny, dane poniżejZałącznik 29752Załącznik 29753
To jest widok strony w wersji do druku
Witam, tak jak w temacie auto nie jedzie w dolnych zakresach obrotów, silnik 1,3 JTD, 75 KM i ma przejechane 139 tys.km.
Zrobiłem logi doładowania powietrza i turbiny, dane poniżejZałącznik 29752Załącznik 29753
może być to przepływomierz powietrza bądź zawór EGR jeżeli auto posiada, podepnij pod komputer samochód i przejedź się sprawdzając Przepływke, powinna dawać powietrze od dolnego zakresu, jeśli będzie się otwierała i dawała powietrze w granicach ponad 2 tyś, może być ona uszkodzona, ale też nie koniecznie. Zawór EGR działa w samochodzie na dolnych obrotach, może być zapchany i auto może nie mieć siły jechać
dałem logi, coś nie tak jest z tym powietrzem
Przeplywke mozesz odpiac do testu.Dostep do zaworu jest paskudny,ale mozliwy.
nie wiem czy odpięcie przepływki do testu coś pomoże, Fiat z tego co wiem nie ma wgranej mapy bez przepływki jak ją odepniesz. W moim Grande Punto wymieniłem przepływke bo nie miał siły do 2tyś jechać, za wiele to nic nie dało, jedynie co to zaczął puszczać chmurkę czarną przy mocnym dodaniu gazu do 2tyś. zamierzam wyczyścić EGR jeśli będzie bardzo zabity, w najgorszym wypadku czeka mnie wymiana zaworu, koszt mniej więcej 500 zł
Widzisz ,wiec ,ze pomaga. Wyczysc zawor EGR i sprawdz ,czy nie jest zapieczony,bo efekt jest taki,ze powietrze z turbiny zamiast isc do kolektora ,leci do wydechu przez otwarty zawor, tam gdzie ma lzej.Sluchaj starszych kolegów,ktorzy już trochę "lizneli" dieselizacji i bedziesz jezdził bezstresowo.
Wyciągalem go w pandzie 1,3 jtd,moze w grandzie jest jeszcze mniej miejsca? Generalnie kląlem jak szewc gdy go wykrecalem,szczegółow ,nie pamietam.Trzeba troche osprzetu zdemontowac,dostep fatalny.Pamietaj rob wszystko na odpietym aku (-).
słuchaj, czy EGR ma znaczenie co do pracy silnika ( jego dźwięku)? wczoraj wracałem po 22 z pracy, samochód na pewnych obrotach chodzi tak jakby na 3 garach, najbardziej jest to odczuwalne na 2 i 3 biegu
500zł? Tyle kosztuje wywalenie egr-u z softu (panda 1.3). Jeśli egr się zawiesił to dokładasz 100zł na czyszczenie i zaślepienie (+zaślepka) i masz święty spokój. Nie lepiej tak?
Tylko tak mnie zastanawia: jak by EGR się zawiesił to by wywaliło najpierw błąd, dopiero potem auto by szarpało.
Z przepływają jest prostszy sposób: wyciągnąć wkład. Jak druciki będą brudne (kolor inny od bursztynowego) to przepłukać - są środki w sprayu - wysuszyć i z głowy. Jak nie pomoże dopiero szukać dalej.