Zostawienie TIPO na zime (4mce)
Witam,
Ze względu na moją pracę będę zmuszony do zostawienia samochodu na cały okres zimowy, aż do początku Marca 2018. Garażu nie mam, więc samochód będzie stal 'pod chmurką'.
Nie chciałbym wrócić, i dowiedzieć się, że auto jest uszkodzone, coś się popsuło itp itd... I oto moje pytanie do was, jak przygotować auto, do 4 miesiecznego postoju zimowego ?
Auto nie będzie w tym czasie nawet odpalane, więc jakiekolwiek rozruchy, przejazdzki nie są nawet brane pod uwagę.
Na co zwrócić uwagę w takiej sytuacji? Wyciągać akumulator, czy to nie ma sensu? ( tak czy inaczej się rozładuje)
Tankować benzynę do pełna, czy wytrąci się woda itp itd..? Opony mam letnie, i nie planuje zmieniac na zimówki, więc prawdopodobnie po prostu wrzucę do każdej z nich 3 bary ( zeby się niby nie odkształcily) , wleję zimowy płyn do spryskiwaczy i przepuszczę go przez caly układ....ale co jeszcze..? :-)
Jako, że pierwszy raz zostawiam w miare nowe auto na taki okres czasu, a poprzednie Punto II po prostu zostawiałem i tyle, to prosiłbym was o jakieś porady, opinie itp itd..
Tipo 1.4 T-Jet