Odpalanie auta, a kontrolka oleju
Witam
Temat odnosi się do auta Fiat Bravo II 1.6 Multijet 105 KM z 2008 roku. Wersja z DPF. Jestem jego posiadaczem od niedawna i po przeczytaniu kilka tematów dotyczących tego i innych aut zastanawia mnie kwestia, na którą na początku nie zwróciłem dużej uwagi.
Rano lub po dluższym postoju kontrolka oleju gaśnie 2-3 sekundy po tym jak silnik zacznie pracować. Gdy auto zgaszę i odpalę za chwilę lub po kilku/kilkunstu minutach sytuacja ta nie występuje, bo kontrolka gaśnie chwilę przed lub w momencie uruchomienia silnika.
Innych objawów nie ma. Żadnego błędu, żadnych niepokojących dźwięków lub zachowań auta.
Gdzieś tam odczytałem, że to może być uszczelka smoka, jednak nie wiem, czy ma to pokrycie w rzeczywistości, bo może ten typ tak ma, jak to czasami bywa. Widziałem, że w kilku Fiatach Bravo z tym silnikiem bywało podobnie, ale w niektórych kontrolka gasła razem z odpaleniem silnika zawsze.
Dodam tylko, że zachowanie te miało miejsce przed wymianą filtra oleju i oleju, a także ma miejsce po wymianie. Nie wiem, co tam było wcześniej, ale chyba bez znaczenia skoro działo się wtedy i teraz, ale dla ścisłości dodam, że filtr oleju FILTRON, a olej Castrol Magnatec 5W30 C2.
Dodanie link do filmiku na YT, jak wygląda ta sytuacja:
https://youtu.be/QOsPdhllQBk