To jest widok strony w wersji do druku
-
szarpanie podczas jazdy
witam,
jestem posiadaczem fiata albea 1.2 16v 80km lpg.
Od jakiegoś czasu przy deszczowej pogodzie auto po odpaleniu szarpie i miga kontrolka check.
Jest to chyba wypadanie zapłonu.
Przyczyny mogą być 3:
- świece
- kable wn
- cewka
Na początek chciałbym zmienić świece zastanawiam się nad Iskra TWE85PRS GAS-SUPER.
Jakie kable kupić?
-
Cytat:
Napisał
kede86
Jest to chyba wypadanie zapłonu.
Przyczyny mogą być 3:
Możliwych przyczyn tzw "wypadania zapłonów" jest z grubsza licząc setka.
Zanim zaczniesz wymieniać części proponował bym zdiagnozować przyczynę usterki.
-
Na początku i tak muszę wymienić świece bo niewymieniane 5 lat.
-
1 załącznik(i)
Wiecie może jak zdjąć tą obejmę ?
Załącznik 29590
-
Obejma zaciskowa jednorazowego użytku - odgiąć w miejscu gdzie jest zaciśnięta a potem przeciąć (jeśli nie puści).
-
kable tylko orginały, choć to też nie reguła, kupiłem megneti i po dwóch tygodniach świeciły jak choinka
-
Jakby ktoś kable jakieś polecił to byłbym wdzięczny :) Obecnie mam NGK i przydałoby się zmienić (przy dużej wilgoci poszarpuje jakby wypadały zapłony chociaż checka nie wywala ani w pamięci nie zapisuje) Świece wymieniłem 2kkm temu
-
Miałem ten sam problem przez długi czas zastanawiałem sie nawet nad tym czy mechanik mnie nie oszukal nie z alozyl jakirgos tandetnego zamknnika. Kupilem odpowiednie kable i dalej bylo to samo . Az w te wakacje kupiłem mojemu fiatowi filtr stozkowy i zniklo szarpanie. Jeali ktos ma takie problemy proponuje : 1sprawdzic czy filtr powietrza jest czysty i czy nie trzeba go wymienic 2' szczelnosc obudowy filtra i calego ukladudoprowadzenia powietrza do silnika plus ich czystosc. 3.sprawdz filtr paliwa mozliwe ze juz pora go zmienic. A co najwazniejszedaj jej czasem pochdozic na wysokich obrotach ku mojemu zdzjwieniu silnik1.2 calkiem ladnie sie zbiera a co mi sie najbardziej podoba przy stozku ten silnik doslownie kocha wysokie obroty.