Multiscan problem z połączeniem ELM 327
Witam
Zakupiłem Fiata 500 2015 1.4 Sport w USA. Lekko uszkodzone drzwi i błotnik. Właśnie się za to zabrałem ale napotkałem problem:
Samochód kręci ale nie odpala. W związku z tym chciałem podłączyć się i sprawdzić jakie to błędy są zapamiętane. Zwykłym androidowym czytnikiem wyczytałem tylko 2 - pierwszy dotyczył czujnika temperatury zewnętrznej (lusterko nie posiada obudowy - może przy tym uszkodził się i czujnik. Drugi błąd to P1D7F - ten chyba też dotyczy tej temperatury zewnętrznej.
Załatwiłem program Multiecuscan 3.1. Posiadam Elm 327 przez BT. W ustawieniach programu zaznaczyłem ELM 327 1,3+ BT - w teście wyszło że wszystko się łączy i jest to wersja 1.4 i powinna odczytywać wszystkie dane pojazdu. Ale jak klikam na POŁĄCZ - niestety FAILURE. Co może być tego przyczyną. Przyznam że nie spotkałem się z czymś takim że program wykrywa interfejs i twierdzi że wszystko jest OK ale się nie łączy. Aktualnie posiadam Forda i z Programem fordowskim łączy się bez problemu.
Początkowo uważałem że jest to blokada pokolizyjna - i rzeczywiście taka była - kierunki działały odwrotnie itp. Po przejściu procedury z kierunkami wszystko jest z nimi OK ale samochód nie odpala. Tzn rozrusznik kręci ale nie odpala. Co powinienem sprawdzić - może coś pominąłem, Może są jeszcze jakieś przekaźniki, przyciski itp.
Po przekręceniu kluczyka słychać jakby działał przez kilka chwil pompka w baku (jak chyba zawsze we Fiatach - a że to nie pierwszy fiat w życiu to jakoś mi się kojarzy że tak i wcześniejsze samochody działały).
PS Czy w trakcie łączenia od razu trzeba wybrać jaki to model itp?? Wybierałem FIAT 500 1.4 16V Multiair. Czy zmienia coś fakt że jest to samochód z USA ?