To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Świece -
Świece
Witam, chcialam zapytac czy jak jeździcie na gazie to zmniejszacie przeswit(przerwę) swiecy ? Ile powinno byc? Zalozone nowe 10 tysiecy km temu z ngk zalecane ale teraz cos przerywa na gazie po remoncie turbo i kolektora. Nie za kazdym razem, czasem nie ładnie pracuje na wolnych obrotach(na wolnych taki metaliczny stukot, na benzynie tego nie ma) a czasem gdzies pod gore przy większych obrotach. Oleje i filtry wymienione tydzień temu.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
1.4 t-jet 120km 2008 r
1.4 t-jet 120km 2008 r
-
A ze tak zapytam po co zmniejszać przerwę świecy? Wiele lat jeździłem na gazie i nigdy o tym nie słyszałem. Przerywanie raczej świadczy o usterce układu zaplonowego.
Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
-
A co ile wymieniac świece w tym silniku na gazie?
-
np jeśli na benzynie producent przewidział przebieg 100 tys km , to na LPG licz tak 70-80 tys , czyli około 20-30% mniej
-
Świece w t-jet wymienia się co 30tyś km według instrukcji. Ja latam na Denso IXU27 już 15tyś km i jest OK.
-
Cytat:
Napisał
Adam1982
Świece w t-jet wymienia się co 30tyś km według instrukcji
hmm , na pewno ??
ŚWIECA IRYDOWA NGK IKR9J8 IKR9F8 PUNTO 1.4 T-JET (5278822037) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Na 100% i nie próbuj jeździć dłużej , chyba że lubisz niespodzianki ;-)
-
Ok dzięki ;-) w drugim aucie,którym jest saab wymieniamy co 10 tysi ,ale tam koszt 4 to 40zl orginalnych zalecanych z ngk ;-) a tu prawie tyle jedna kosztowala ;-)
-
Ciekawe , w Hondzie 2.0 mam takie świece i wymiana po 100 tys km, coś mi się nie chce wierzyć, może zwykłe NGK to 30-40 tys , ale nie Iridium-platinium
-
A masz w Hondzie Turbo ? Mam Ci wysłać zdjęcie instrukcji ?
-
a Co ma Turbo ??
miałem Saaba 9-5 2.3 Turbo Aero 260 KM i tam wymiana świec co 80 tys
Po drugie wydaje mi się , że zależy to przede wszystkim od rodzaju świec ,
-
A czy świece łatwo wymienić samemu? Pytam, bo zaśpiewali mi w warsztacie 200 zł za robociznę i wydaje mi się to trochę drogo.
Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
-
filozofii nie ma , dobrze jest mieć klucz dynamometryczny co by sobie bałaganu nie narobić
-
Przerwe na swiecach to sie kiedys zmniejszalo obecnie to się nie stosuje tego. Tak samo sa niby świece do lpg specjalne ale to tylko marketing. W pracy pytalem 5 osob i kazdy leci na seryjnych swiecach nawet nie Irydowe.
Dzis sam bylem z citroenem na czyszczenie przepustnicy i wymiane swiec ale mechanik mowil ze wzorowo wygladaja i nie widzial sensu a mogl zarobic przeciez.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
-
@Fred.x a znasz moment? Albo pod jakim nr procedury jest to w elearn?