To jest widok strony w wersji do druku
-
Croma 1.8 jakie zawory?
Witam, wyczytałem, że silnik 1.8 wg oznaczenia fiata ma numer: 939A4000 i występuje on pod nazwą Opla Z18XER.
W Z18XER luzy zaworowe są na pewno regulowane ręcznie, przez wymianę płytek bądź szklanek popychacza.
Luzy zaworowe – ważne dla Z16XEP Z16XER Z18XER ……. - QUEST AUTO SERWIS
Z kolei dochodzą mnie słuchy, że w Cromie 1.8 występują hydropopychacze (regulowane automatycznie), gdzie nie ma regulacji, ewentualnie wymienia się same popychacze (ok. 100zł / szt oryginalne) i jest możliwość sprawdzenia, które kwalifikują się do wymiany i trzeba je wymienić.
Czy ktoś wie, jak to jest na 100%?
Może ktoś z posiadaczy jednostki 1.8 robił coś przy zaworach i poda pewną informację?
-
To jest silnik Opla i regulacja jak w Oplu czyli szklanki. Może ktoś pomylił ze starą Croma I?
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
gilbert3
To jest silnik Opla i regulacja jak w Oplu czyli szklanki. Może ktoś pomylił ze starą Croma I?
Wysłane z mojego E6883 przy użyciu Tapatalka
Też tak słyszałem, jednakże podałem w autoryzowanych salonach FIAT model, rok, silnik i VIN i wszędzie podali wspólną informację - popychacze są dostępna, płytki - nie, twierdzą że tak nie ma płytek tylko są hydropopychacze...
-
Sądzę - a przechodziłem to w MB, że luz zaworów ustala się automatycznie przez szklanki czyli hydrauliczne kasowanie luzu. Jeśli szklanki są zużyte to należy je wymienić - jak się mylę to mnie poprawcie.
-
Sciagnij elerna tam powinien byc opis czy sa plytki czy hydraulika
-
Cytat:
Napisał
desmo999
Sciagnij elerna tam powinien byc opis czy sa plytki czy hydraulika
Skąd go ściągnąć?
-
A jest na forum dzial download
-
Na 100% są szklanki. Miałem sprawdzane luzy w tamtym roku.
-
Cytat:
Napisał
maciasgo
Na 100% są szklanki. Miałem sprawdzane luzy w tamtym roku.
Ja mam pytanie czy w tym silniku są te same popychacze co w z18xer? Bo nigdzie nie umiem dostać popychaczy dedykowanych do 939a4000. Nawet mój mechanik zdurniał, twierdząc że wymienne są płytki a nie całe "szklanki".
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
-
Jeśli jest to ten sam silnik co w Cruze 1.8 140 KM to wedle moich info (chciałem kupić takie auto pod lpg) reguluje się szklankami . Pod gaz nie nadaje się każdy silnik 1.8 tylko o kodzie KL7 (nie nr silnika ,a kod silnika). Wtedy regulacja co ok 100 tyś (mogę się mylić) ,a gdy zamontowany lpg do silnika bez KL7 to regulacja co 30 tyś i wedle ASO koszt pod 2000 zł .Niektórzy szlifują szklanki (?) ,ale one są zdaje się utwardzane powierzchniowo i działa to na chwilę -ot na czas przehandlowania auta .
-
1 załącznik(i)
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Jeśli jest to ten sam silnik co w Cruze 1.8 140 KM to wedle moich info (chciałem kupić takie auto pod lpg) reguluje się szklankami . Pod gaz nie nadaje się każdy silnik 1.8 tylko o kodzie KL7 (nie nr silnika ,a kod silnika). Wtedy regulacja co ok 100 tyś (mogę się mylić) ,a gdy zamontowany lpg do silnika bez KL7 to regulacja co 30 tyś i wedle ASO koszt pod 2000 zł .Niektórzy szlifują szklanki (?) ,ale one są zdaje się utwardzane powierzchniowo i działa to na chwilę -ot na czas przehandlowania auta .
Gdzie mogę znaleźć jaki dokładnie jest kod silnika? Da się to jakoś z numer Vin wyciągnąć?
EPer wyrzuca coś takiego Załącznik 39681
-
Pytałem w ASO Opla ( bo chodziło o Chevi - GM ) ,ty musiałbyś też -może pomogą skoro to oplowski silnik ,po VIN poznali i poinformowali ,że auto które miało gaz nie nadawało się do niego - właśnie KL7 było brak ( to jakaś numerologia Opla ). Fajnie gdyby trafić do multidealera ogarniającego Opla i Fiata
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...nzynowe-31110/
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Pytałem w ASO Opla ( bo chodziło o Chevi - GM ) ,ty musiałbyś też -może pomogą skoro to oplowski silnik ,po VIN poznali i poinformowali ,że auto które miało gaz nie nadawało się do niego - właśnie KL7 było brak ( to jakaś numerologia Opla ). Fajnie gdyby trafić do multidealera ogarniającego Opla i Fiata
https://fiatklubpolska.pl/croma-446/...nzynowe-31110/
Poprzednie auto niestety padło po prawie półrocznej walce, i potrzebowałem następnego na gwałt. Trafiła się dość dobra okazja a nieznajomość zapędziła mnie teraz troszkę w kozi róg.
Wiesz co ja to auto już z zamontowanym gazem kupiłem więc kwestia czy gaz się nadaje czy nie to całkiem inna bajka. Rozmawiając z gazownikiem też powiedział mi podobnie że jak instalacja dobrana dobrze w tym wypadku nie najgorzej bo LOVATO, to auto przy rutynowych kontrolach i reakcji na luz zaworowy zrobi nawet 100tys km, fakt że pokiwał troszkę głową że szkoda że to nie STAG czy BRC. Ale najważniejsze reagować na czas.
W ASO różne opinie panują i różne są opowieści. Osobiście znam 2 osoby poza mną z takim samym autem w gazie. Z czego jedna dość często odwiedza gazownika (instalacja BRC) i mechanika. A druga od 113tys km poza regulacja gazu STAG i wymiana oleju i filtrów nie robi nic.
Na temat auta jest dosłownie jeden wielki sajgon, bo każdy mechanik mówi co innego. Że są szklanki, że są hydropopychacze albo też płytki. A z forum GM już wiem że są odpowiedniki "szklanek" z ASTRY H. Bo niestety kieliszki vectry C jak wstępnie doszły mnie słuchy nie pasują. Kwestia dalsza wygląda tak że rutynowe kontrole jak wspomniałeś co 30kkm z regulacja luzu. A rozmawiałem już z 3 gazownikami i wszyscy jednomyślnie powiedzieli podobną kwestie. Jedyny problem dostać nieszczęsne szklanki/płytki.
Nie przeraża mnie wydanie 100zł plus koszt uszczelki co te 1,5 do 2 lat na sprawdzenie w/w luzu zaworowego, czy nawet wymiany o ile dostanę same części plus robocizna . Przeraża fakt dostępności samych części bo ustrojstwa dostać nie idzie, a w ASO nie dowiedziałem się w sumie nic.
Jestem ze starej szkoły i wymiana oleju w zalecenych przez producenta interwałach czy właśnie sprawdzanie jakichkolwiek pierdół związanych z eksploatacja to rzecz normalna, rozumiem że dzisiaj sprawa wygląda tak że ludzie czasu nie maja ani chęci, i olej jak Longlife to można wymienić i za 50kkm.
Czy możliwe że na tej stronie: https://www.fiat-autoparts.com/pl/ka...2/2T/0/0/0/0/0
Są prawidłowe popychacze?
-
Korcił mnie Cruze i był u dealera KIA w rozliczeniu piękny ,wypas ,1.8 bez lpg i był napis marketingowy ,że lpg super itd, sam sprzedawca był pewny swego . Zadzwoniłem o ASO Opla i wprost mi powiedzieli ,że ten VIN mówi ,że na lpg nieopłacalny bo regulacja -prawidłowa- zżera oszczędność lpg . Brak KL7 . Można taniej u Mietka w garażu szlifując szklanki -bo tak robią ,ale to ma krótkie nogi . Dla mnie kultura utrzymania auta to jego odpowiedni serwis .