Witam mam pytanie Czy można wykasować informacje z wyświetlacza o przeglądzie okresowym samemu czy tylko przez ASO
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
To jest widok strony w wersji do druku
Witam mam pytanie Czy można wykasować informacje z wyświetlacza o przeglądzie okresowym samemu czy tylko przez ASO
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
ELM + pobrany tutaj MES
Podłączę tutaj taki temat - co możemy wymienić w samochodzie i nie prosić ASO o kasowanie jakiejś info,wpisu w kompie samochodu ?
1)możemy olej wymienić i sami skasować inspekcję (popularna flaga) poprzez zestaw MES i odp kabelek .
2)jak z klockami przód /tył ? Czy coś trzeba kalibrować jako ,że z tyłu jest elektryczny hamulec ? Jeśli tak ,to czego potrzeba itp?
Może ktoś już sobie sam grzebał w temacie i podzieli się wiedzą?
1. Jeżeli nie ma w aucie GWS, to bez problemu, jeżeli jest, to trzeba troszkę pokombinować (emulator dostępny w sieci, albo wpięcie gniazda OBD za GWS).
2. Klocki przód standardowo.
Klocki tył - włączenie trybu serwisowego EPB, potem standard, czyli cofnięcie tłoczków itd, na koniec wyłączenie trybu serwisowego EPB. Funkcja dostępna w MES i AlfaOBD.
Zrobiłem literówkę, SGW. Żeby być dokladnym, to moduł dolozono w części roczników 2017 i we wszystkich 2018 i nowszych, więc nie tylko polifty:!: Dolozono, żeby nie grzebać innym softem i interfejsem niż Witech 2.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Co jest potrzebne - wiele razy napisano. Do pełnej diagnostyki adapter typ 5 i typ 6, plus oczywiście ELM na STN1170. Może być STN1110, ale jest za wolny i kilka rzeczy może nie wyjść, np. osiowanie.
Rozpiska do czego poszczegolny adapter ma zastosowanie jest na stronie MES - z czasem pojawią się kolejne wpisy, aktualnie MES w 100% 500X nie obsługuje, jakieś 70%.
Pytania jakie zadałem wydają się naiwne itd ale właśnie chodzi o to ,aby zebrać to co dotyczy 500X w prosty i czytelny sposób w jednym miejscu -po to dopytuję o szczegóły które można wyszperać na forum ,ale w rozrzuconych topikach. Niektórzy znają forum wszerz i wzdłuż ,a niektórzy szukają info pod topikiem dotyczącym jego pojazdu ,problemu itd . Przynajmniej ja tak to widzę ,a że miałem parę różnych pojazdów ,to byłem na paru róznych forach i tam właśnie tak to działało -nawet gdy coś było wspólnego dla paru modeli danej marki ,to podawało się odnośniki do odp topiku itd -bardzo to ułatwiało szukanie odpowiedzi .
Drodzy,
Może polecicie konkretny typ modułu do kasowanie inspekcji w 500x 1.6 benzyna. Najlepiej BT na ios lub w ostatecznosci android. Najlepeij link z allegro aby działało to bezproblemowo.
Jeśli jest sens to oczywiście mogę kupić moduł przewodowy jeśli pozwoli na więcej w przyszłości ustawień.
Po mału mam dość drogich przeglądów a gwarancja się kończy więc myślę aby samemu robić podstawową obsługę.
Pozdrawiam
Rafał
Używam ELM 327 1.4 B na kablu z komputerem na Windows + MES 3.6 pobrany stąd i do moich celów daje radę . Więcej kombinacji znajdziesz w postach Krówki
Przeglądając przypadkowo str z filtrami znalazłem ,że w 07.2016 stosowano filtr oleju taki klasyczny - puszka metalowa zamiast wsadu . Prawda to ,że zmieniono te filtry,czy to jakiś błąd ?
Są wkłady i puszki . Podobno wkład był do 06 2016.
No na stronie Filtrona tak jest -ciekawostka . Było ekologicznie ,a teraz mniej ekologicznie