To jest widok strony w wersji do druku
-
Rezonans przy 1800 obr
Witam serdecznie.
Moj Stilo to 3D 1.4 16v 95KM i 6 biegowa skrzynia. Mam klopot ze zlokalizowaniem przyczyny rezonansu wibracji przy 1800obr, i tylko przy tych obrotach, wszelkie wartosci ponizej i powyzej jest cicho.
Co ciekawe objaw sie nasila kiedy jest mokro. Rezonans najbardziej uderza w prawe drzwi i fotel pasazera. Jesli przyspieszam lagodnie, to rezonans jest mniejszy.
Do tego wszystkiego doszlo ostatnio, iz czasami trzesie calym przodem podczas nawet niewielkiego przyspieszania, drgania ustaja
, kiedy puszczam pedal gazu lub zredukuje bieg.
Czy moge obstawiac polosie, przeguby wewnetrzne??
-
Mam to samo w 1.6 tylko u mnie pojawia sie to na 2 i 3 biegu przy wyzej wymienionych obrotach. Ktoś inny mówił że mogą być winne polosie.
-
Ja ja miałem podobnie lecz w jtd mechanik wymienił wtrys mówi że dobry sprawdzony i powiedział że to nie wtrysk że drzeba robić głowicę alle mie coś podkusiło i nie wierzyłem mechanikowi więc kupiłem sam na allergo wtrysk używkę all sprawdzony i po zamontowaniu cud własnymi rekoma naprawiłem samochud a to jeszcze nie wszystko jeszcze wynieniono dwumasę rozrząd i poduchę pod akumlatorem i nic nie dałem już byłem załamany tyle kasy władowałem a tu nic dopiero samemu naprawiłem samochud wielka ulga kobieta przestała marudzic rze za tą kase co wladowałeś w naprawe bys kupił drugi samochud a z mecznikiem to so pogadam jaka ulga że sam napawłe
-
Zamowilem uzywana polos, razem z kielichem... na razie prawa, bo rezonans najbardziej dobiega z tej strony... Czy aby wyjac polos (razem z kielichem) ze skrzyni wystarczy solidnie szarpnac? ponoc na koncu wielowypustu jest tylko pierscien
-
Cytat:
Napisał
rysioz
Ja ja miałem podobnie lecz w jtd mechanik wymienił wtrys mówi że dobry sprawdzony i powiedział że to nie wtrysk że drzeba robić głowicę alle mie coś podkusiło i nie wierzyłem mechanikowi więc kupiłem sam na allergo wtrysk używkę all sprawdzony i po zamontowaniu cud własnymi rekoma naprawiłem samochud a to jeszcze nie wszystko jeszcze wynieniono dwumasę rozrząd i poduchę pod akumlatorem i nic nie dałem już byłem załamany tyle kasy władowałem a tu nic dopiero samemu naprawiłem samochud wielka ulga kobieta przestała marudzic rze za tą kase co wladowałeś w naprawe bys kupił drugi samochud a z mecznikiem to so pogadam jaka ulga że sam napawłe
Weź przeczytaj to jeszcze raz i przeredaguj poprawiając wszelkie błędy...
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Maad
Zamowilem uzywana polos, razem z kielichem... na razie prawa, bo rezonans najbardziej dobiega z tej strony... Czy aby wyjac polos (razem z kielichem) ze skrzyni wystarczy solidnie szarpnac? ponoc na koncu wielowypustu jest tylko pierscien
Ja wibrację występują na wszystkich biegach przy 1800obr/min to to nie będzie wina półosi. Skrzynia, sprzęgło albo coś w silniku.
Podnieś lewą stronę auta, Wrzuć np 4 albo 5 i rozpędź koło do 1800obr. Potem to samo z prawą stroną - tak wyeliminujesz półosie. Jak wibracja będzie tylko na jednej stronie to masz winowajcę, Jak na obu to to na 100% nie półoś.
-
Cytat:
Napisał
rysioz
Ja ja miałem podobnie lecz w jtd mechanik wymienił wtrys mówi że dobry sprawdzony i powiedział że to nie wtrysk że trzeba robić głowicę . Mie coś podkusiło i nie wierzyłem mechanikowi więc kupiłem sam na allergo wtrysk używkę all sprawdzony i po zamontowaniu cud własnymi rekoma naprawiłem samochud a to jeszcze nie wszystko jeszcze wynieniono dwumasę rozrząd i poduchę pod akumlatorem i nic nie dało już byłem załamany tyle kasy władowałem a tu nic dopiero samemu naprawiłem samochud wielka ulga kobieta przestała marudzic że za tą kase co wladowałeś w naprawe bys kupił drugi samochud jaka ulga że sam naprawiłem
-
"Ja wibrację występują na wszystkich biegach przy 1800obr/min to to nie będzie wina półosi. Skrzynia, sprzęgło albo coś w silniku.
Podnieś lewą stronę auta, Wrzuć np 4 albo 5 i rozpędź koło do 1800obr. Potem to samo z prawą stroną - tak wyeliminujesz półosie. Jak wibracja będzie tylko na jednej stronie to masz winowajcę, Jak na obu to to na 100% nie półoś."
Miałeś rację mlodybe. Wibracje występują po obu stronach, tylko że lewa bardziej niż prawa... Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić np sprzęgło?
Spodziewam się, że jedynym sposobem będzie teraz demontaż skrzyni...
Zrobiłem jeszcze jeden test, ale nie wiem czy ma jakieś znaczenie. Mianowicie uzyskanie owych obrotów na biegu jałowym z wciśniętym pedałem sprzęgła i bez wciśnięcia, w obu przypadkach brak drgań.
-
To może wina łożysk w skrzyni na wałku napędowym.