Brak połączenia TYLKO z ECU - Napięcia na OBD2
Witam.
Czy sprawdzał ktoś kiedyś w swoim Stilo napięcia na gnieździe OBD2?
Obecnie mam problem z połączeniem się z ECU w Stilo, ale tylko z ECU. ELMem bez problemu łączę się ze wskaźnikami, "Body Computer MF" - w sekcji Nadwozie a KKLem z ABS i poduszkami.
Ale ani jednym nie mogę się połączyć z diagnostyką silnika. Kable te mam od 2012 roku i nigdy z tym nie było problemu.
Ostatnio dostałem na chwile "chiński" wynalazek w postaci "Super mega EML327 mini bluetooth wifi i wgl pierze sprząta gotuje", lecz nie potrafił się połączyć z autem, no nic, oddałem znajomemu. I od tego czasu nie mogę też połączyć się zwykłymi kablami i boje się ze mogło to gówienko uwalić mi coś w Body Komputerze.
W sekcji Nadwozie jak połączę się z Body Komputerem MF nie pokazuje żadnych usterek CAN ani nic. W aucie wszytko działa normalnie poza klimatyzacją która nie uruchamia sprężarki (jak oglądałem schematy to właśnie klimatyzacja manualna idzie też po CANie i to mnie jeszcze bardziej przekonuje w tym że coś się gdzieś przypaliło.)
Tylko czy to kable czy komputer? Jak to sprawdzić?
Na internecie znalazłem że na pinie 6 i 14 OBD2 (Odpowiednio CANH i CANL) powinny być napięcia rzędu: 6= 2,5-4,5 a na 14= 0,5-2,5
A u mnie co wyszło to: 6 pin - 0,5V, 14 pin - 4,5V
Jakby ktoś miał wiedze jak to w innych autach wygląda albo akurat by coś robił taam w okoli i zmierzył to to bym był bardzo wdzięczny :)