To jest widok strony w wersji do druku
-
wymiana filtra oleju
Witam,
Przymierzam się do wymiany filtra oleju i oleju w aucie.
Czy ktoś już samodzielnie wymieniał wkład filtra oleju, jako że dostęp jest słaby wg mnie pasowałoby zdjąć wąż od filtra powietrza do turbo, może macie inne patenty jak bezproblemowo wykręcić pokrywę i wyjąć wkład filtra oleju przy tym nie usmarować olejem połowy silnika.
-
u mnie mechanik nic nie demontowal - udalo mu sie wymienic wklad filtra. ale zapaskudzil mi olejem cala oslone silnika na dole.
pytanie. na wymienionym przez Ciebie wezu przy filtrze powietrza jest taka dzwina obejma. nie pospolita obejma zaciskowa regulowana ze sruba. wydaje mi sie ze nalezy ja podwazyc srubokretem z zatrzaskow i pusci - a jak ja scisnac? ( pewnie zaloze zwykla obejme)
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Napisał
mariuszsc
u mnie mechanik nic nie demontowal - udalo mu sie wymienic wklad filtra. ale zapaskudzil mi olejem cala oslone silnika na dole.
pytanie. na wymienionym przez Ciebie wezu przy filtrze powietrza jest taka dzwina obejma. nie pospolita obejma zaciskowa regulowana ze sruba. wydaje mi sie ze nalezy ja podwazyc srubokretem z zatrzaskow i pusci - a jak ja scisnac? ( pewnie zaloze zwykla obejme)
Pozdrawiam.
To są obejmy typu R-Click. Do zapinania jest odpowiednie narzędzie. Tak, do zdjęcia podważa się ją. Zwykła obejma jest słabym pomysłem.
-
-
W 1.6 mJet bodaj pod wymiennikiem ciepła woda/olej jest śrubka z otworem wewnętrznym służąca do spuszczenia oleju z komory filtra oleju, który jest zamontowany do góry nogami. Bez spuszczenia zalejecie silnik (ew. płytę). Na śrubkę trzeba nałożyć wężyk i ją popuścić. Dostęp do wkładu filtra najlepszy od strony prawego koła, po jego demontażu, i bodaj plastikowej osłonki. Dostęp do śrubki tylko od dołu - jest dość wysoko, z tyłu silnika.