To jest widok strony w wersji do druku
-
Dziwny szum spod maski
Witam, tydzień temu kupiłem bravo II 1.4 120km dla żony. Niestety spod maski wydobywa się doskwierający dźwięk szum, a nawet wycie. Wycie słychać już przy 40km/h tylko podczas jazdy. Wraz z prędkością hałas jest intensywniejszy. Początkowa diagnoza mechanika to łożyska skrzyni, ale za bardzo mi to nie pasuje, bo biegi wchodzą jak w nowej skrzyni, a hałas jest niezależnie od biegu. Czy na luzie czy na jakimkolwiek biegu czy po naciśnięciu sprzęgła, hałas jest taki sam. Wpływ na to ma tylko prędkość. Mam wrażenie, ze coś pod maska się wraz z prędkością coraz szybciej obraca- jakby jakiś wentylator, stad hałas intensywniejszy. Nigdzie na forum nie znalazłem podobnego problemu. Ktoś wie co to może być?
-
-
Padajaca turbina? Zacznij od jej sprawdzenia. Domniemam, że to T-Jet?
-
Dzięki za odpowiedź. Łożyska kół brałem pod uwagę, ale dzwięk mam wrażenie nie wydobywa się z kół. W jaki sposób sprawdzić czy to łożyska koła są?
Co do turbiny to turbina nie powinna buczeć tylko w momencie jak się dodaje gaz? Przypomnę, że mój hałas jest na każdym biegu (biegi wchodzą jak w nowym aucie), zaczynam go słyszeć już przy 40km/h, występuje na luzie, czy po wciśnięciu sprzęgła. Prócz tego dźwięku, nie mam do auta żadnych zastrzeżeń, prowadzi się go na prawdę dobrze. Czy łożyska na skrzyni mogę odrzucić?
Wrzucam filmik, który wiadomo nie oddaje dźwięku jaki jest rzeczywiście w 100%, ale można go usłyszeć.
https://youtu.be/_nf1G_PQKDg
-
Cytat:
Napisał
masakryczny
Czy łożyska na skrzyni mogę odrzucić?
Nie ponieważ łożyska mechanizmu różnicowego i łożyska wałka pracują zawsze podczas ruchu pojazdu (nieważne że masz wyłączony bieg i wciśnięte sprzęgło). Gdyby wydech mniej pierdział było by lepiej słychać, ale dla mnie to łożysko(-ka?) w skrzyni biegów. Przy skręcaniu dźwięk się zmienia? ewentualnie tylko przy skręcie w jedną stronę?
-
Cytat:
Napisał
ata
Nie ponieważ łożyska mechanizmu różnicowego i łożyska wałka pracują zawsze podczas ruchu pojazdu (nieważne że masz wyłączony bieg i wciśnięte sprzęgło).
No tak, ale dzwięk jest głośniejszy czym większa prędkość. przy 20km/h w ogóle go nie słychać
Cytat:
Napisał
ata
Przy skręcaniu dźwięk się zmienia? ewentualnie tylko przy skręcie w jedną stronę?
Skręt nie ma wpływu na dźwięk. W momencie skrętu w prawo czy w lewo dźwięk jest taki sam.
-
Cytat:
Napisał
masakryczny
Dzięki za odpowiedź. Łożyska kół brałem pod uwagę, ale dzwięk mam wrażenie nie wydobywa się z kół. W jaki sposób sprawdzić czy to łożyska koła są?
Być może po podniesieniu wyczujesz jakieś luzy na kołach. Czy łożyska nie są zbyt mocno dokręcone ? - piasty się nie grzeją ?
Może klocek ociera o tarczę hamulcową.
Można osłuchiwać po podniesieniu samochodu na podnośniku, po rozpędzeniu kół silnikiem i wciśnięciu sprzęgła skąd pochodzi dźwięk.
-
Na moje ucho albo łożysko koła albo łożyska w skrzyni biegów, typowe w tym modelu z tym silnikiem, bardzo prawdopodobne że poprzedni właściciel zamiast inwestować 2500zł w remont skrzyni wolał po prostu sprzedać auto.
Łożyska koła łatwo sprawdzić, zrób parę zakrętów i wsłuchaj się czy nie zmienia się głośność tego dźwięku.
-
Sprawdziłem. Przy skrętach dźwięk się nie zmienia. Luzów w kole również nie zauważyłem. Czyli potwierdza się czarny scenariusz, ze jest to skrzynia biegów?
-
Wbrew pozorom tylne łożyska dają podobny efekt jak przednie.
Tylne łożyska też często padają w Bravo.
U mnie jak padło lozysko tylne to miałem wrażenie, że szumi mi z przodu.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
-
Czy czarny scenariusz, raczej nie, myślę że przed kupnem Bravo T-jet poczytałeś trochę i miałeś świadomość że łożyska w skrzyni są słabe i trzeba je wymieniać co jakiś czas, taki urok kooperacji z Oplem w tamtych czasach...
-
Jeśli Bravo jest wyprodukowane po lipcu 2010, to 6-biegowe ma skrzynię FPT C635, czyli bezproblemową od Fiata. Wcześniej była padaka Opla M32.
-
Witam! Kolego rozwiazales ten problem? Obawiam sie ze mam to samo i zastanawia mnie czy skonczy sie to na remoncie skrzyni