To jest widok strony w wersji do druku
-
Wrażenia po 1300 km
Witam Wszystkich.
W Maju odebrałem TIPO 1.4 16V 95 KM, jest to podstawowa wersja TIPO TIPO. Z dodatkowe wyposażenia które dokupiłem to el.szyby tył + lusterka. Zamiast tak zwanych gratisowych czujników parkowania, wolałem pełnowymiarowe koło zapasowe.
Dynamikę silnika określam na wystarczającą, codziennie jeżdżę różnymi samochodami więc porównanie mam. Parę lat temu miałem Fiata Temprę 1.4 I.e 70 KM auto nigdy mnie nie zawiodło a trzaskałem nim sporo kilometrów. Później miałem Temprę z silnikiem 1.8 I.e 125 KM dynamiczna i szybka pomimo zarżniętej panewki jeździła i jeździła....
Kupując nowe TIPO nie odbyłem jazdy próbnej, kupiłem w ciemno kierując sie zaufaniem do marki....czy żałuję...???...Nawet gdyby tak było to się nie przyznam :)
Spostrzeżenia:
Ruszanie z podbiciem obrotów w korku nawet się przydaje. Bieg wsteczny lepiej jakby był blisko I biegu. Silnika specjalne nie docierałem jeździłem normalnie, nie sugerując się "podpowiadaczem zamulaczem" Max do 4 tyś obrotów. Poziom oleju taki sam jak przy odbiorze auta.
Spalanie po dystansie 1300 km trasa 65% miasto 35% Komputer pokładowy 6,3 L/100 moje wyliczenia 6,6 L/100
Klimatyzacja chłodzi pięknie pomimo kontrowersyjnego czynnika, wspomaganie układu kierowniczego doskonałe nawet trybu CITY nie trzeba włączać.
Olej będę wymieniał po roku lub dystansie 10 000 km. Wcześniej mija się to z celem
Audio w podstawowej wersji jak dla mnie wzorowe, zachwycony jestem schowkiem w tunelu i tuż pod konsolą. Brakuję trochę kieszeni w tylnych drzwiach.
Linia nadwozia nie jest nudna tak jak u konkurencji, wystarczy spojrzeć na kańciastego RAPIDA. Myślę że TIPO na dobre zagości na naszych drogach...
-
Życzę kolejnych kilometrów :)
-
Ja mam wrażenie ze po 13000 jeszcze chwycił mocy
-
po 1300 czy po 13000 mis888?
autorowi postu życzę bezawaryjności
-
Ooo dwie Tempry w rodowodzie, to Tipo Tempra Team znasz, nie? :) Coś w tym jest, bo widzę że dużo użytkowników pierwszego modelu Tipo/Tempra dzisiaj kupuje nowe Tipo.
W sumie to Tipo to powinno się nazywać Tempra ;)
Bezawaryjnej jazdy.
-
Ja odebrałem dziś. Też nie robiłem jazdy próbnej. Przeskoczylyem z Fiata Bravo 1.6 mjet.
Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
tedybear
po 1300 czy po 13000 mis888?
autorowi postu życzę bezawaryjności
Po 13 000 ja jeszcze czuje przyrost mocy, być moze to zgranie kierowca-auto. Ale pewny jestem ze dla coraz niższych prędkości mogę dać 6 i idzie lekko. Teraz mam juz 15 000 i w poniedzialek na przegląd śmigam.
-
To w sumie nic dziwnego, miałem tak w poprzednich autach, ale fakt zgranie kierowca auto też ma znaczenie. Co do biegów to po przejechaniu 1800 powiem że wchodzą o wiele lepiej niż na samym początku, miałem zauważalne opory przy wkładaniu poszczególnych biegów. Teraz jest płynnie i bez problemu. 6 też każe sobie dość nisko wkładać ale już na tyle czuję auto, że nawet wyprzedzam komputer. Dzisiaj wracałem od teściów - normalnie mam jakieś 4 km ale dorzuciłem jakieś 40 by sobie trochę pojeździć.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Napisał
miszko
Ooo dwie Tempry w rodowodzie, to Tipo Tempra Team znasz, nie? :) Coś w tym jest, bo widzę że dużo użytkowników pierwszego modelu Tipo/Tempra dzisiaj kupuje nowe Tipo.
W sumie to Tipo to powinno się nazywać Tempra ;)
Bezawaryjnej jazdy.
Byłem członkiem TEMPRA TIPO TEAM mam jeszcze naklejkę klubową :lol: