4 załącznik(i)
Duże spalanie - AT09, Agis i Valteki - prośba o ocenę.
Witam,
od miesiąca jestem posiadaczem Stilo 1.6 16V 103 KM. Auto zakupione z istniejącą już instalacją opartą na reduktorze Tomasetto AT-09, sterowniku Agis i listwie Valtek (czerwone). Problem jaki od początku zauważyłem to bardzo duże spalanie gazu, benzyny również. Testy przeprowadzałem codziennie na takiej samej trasie (droga ekspresowa, 95% trasa, prędkość max 120km/h). Codziennie jazda przybliżona, ta sama trasa, zero stania w korkach, na światłach etc. Spalanie gazu na 100 km - 11,5l. Jazda na tej trasie na benzynie - 8,8l. Co zauważyłem, trzykrotnie pokonałem pod rząd tą trasę na samej benzynie i spalanie podczas ostatniego przejazdu spadło do 6,8l, czyli o 2l mniej w stosunku do pierwszego przejazdu.
Wiem, że instalacja nie jest najwyższych lotów, szczególnie listwa wtryskowa - biorę pod uwagę jej wymianę. Długość wężyków od wtrysków do kolektora to ok. 10cm, jak widać listwa widoczna od spodu silnika, zamontowana w poziomie.
Instalacja ma prawie 3 lata. Filtry wymienione, świece wymienione, jedna cewka nowa.
Silnik chodzi w miarę poprawnie, na wolnych obrotach bez falowania. Przepustnica i map sensor przeczyszczone.
Wstępnie podejrzewam, że LPG rozjeżdża mapy benzyny. Zanim się udam na regulację (może ktoś poleci gaziarza w okolicy Poznania?) chcę sprawdzić szczelność dolotu, wymienić rozrząd i pojeździć na benzynie, bo jak widać mapa benzyny chyba się automatycznie nastawia, a chyba bez tego nie ma co dotykać LPG..?
Proszę opinie na temat moich spostrzeżeń oraz włożonych komponentów. Co zrobić w miarę rozsądnym kosztem, żeby to jeździło i nie paliło jak smok? Uważam, że rozsądnym spalaniem na tej trasie byłoby 8l LPG/100km lub nawet mniej. Biorę pod uwagę przed regulacją wymianę listwy na AC W03 lub Hana Gold.
Z błędów w MES: uboga/ czasami bogata mieszanka. Lambda OK. Podciśnienie w kolektorze - 330mBar.
Poniżej fotki.
Valteki wiszą w pionie, bo odpinałem je do czyszczenia wtyków.
Załącznik 28344
Załącznik 28345
Załącznik 28346
Filtr fazy lotneej - poliester.
Załącznik 28347