Problem z czujnikami cofania...
Witam
Posiadam DUCATO 2008 2,3 JTD ....pewnego dnia rano po odpaleniu zaświecił się trójkąt z wykrzyknikiem i do tego komunikat ,,parking help unavailable,,
Od razu sprawdziłem i nie działają czujniki cofania...
Sprawdziłem w słupku tylnym sterownik i wygląda że nie dochodzi do niego prąd , jednak mam problem jak zlokalizować miejsce z którego on wychodzi ?
Czy jest jakiś bezpiecznik odpowiedzialny za ten system cofania ?
Oczywiście parktronic jest orginalny montowany fabrycznie...
Myślałem że bezpiecznik od świateł wstecznych to ten sam co do czujników cofania , ale raczej nie bo jest OK...
Ciekawi mnie że sygnał dzwiękowy który włącza się po wrzuceniu wstecznego , normalnie działa niezależnie od czujek...
Witam. I jak rozwiązałeś problem z czujnikami?
Cytat:
Napisał
WZOREK
To może chociaż podpowiesz gdzie znajduje się cały sterownik do parktronica lub gdzie jest bezpiecznik od tego układu.Oczywiście nie mówię o sterowniku który jest w tylnym słupku . Mam cały czas wyświetlający się błąd i to jest wku.....ące , do tego nie działają czujniki a to jest długie auto i przydałyby się...
Najlepiej wywaliłbym cały oryginalny i założył coś innego, tak jak w drugim moim Ducato.
Ciekawe że normalnie jest sygnał dzwiękowy po wrzuceniu wstecznego , ale gdy sprawdzałem czy ,,cykają ,, czujki , to brak reakcji na ruch....