To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Dobór silnika -
Dobór silnika
Witam wszystkich,
Planuje zakup Fiata Bravo II. Zastanawiam się tylko nad wyborem silnika :)
Będę jeździł głównie w mieście, powiedzmy że dziennie średnio robiłbym po 20 km.
Zastanawiam się pomiędzy silnikami 1.9 mtj albo 1.4 tjet. Nie wiem jak to jest z akurat z tym dieslem i miejskimi warunkami :/ opłaca się czy nie?
Co do benzyny to z tego co wiem spalanie nie jest małe :/
Jakieś podpowiedzi ? :)
-
Cytat:
Napisał
PiterS92
powiedzmy że dziennie średnio robiłbym po 20 km
Cytat:
Napisał
PiterS92
Nie wiem jak to jest z akurat z tym dieslem i miejskimi warunkami
Moim zdaniem przy takich przebiegach (10 do pracy i 10 powrót?) diesel nie ma sensu. Niby nie ma przeciwwskazań, bo silnik osiągnie temperaturę roboczą (na chwilę), ale to są naprawdę małe przebiegi.
Benzyna + LPG będzie lepszą opcją, ale wiem niektórzy nie mogą używać gazu w samochodzie (z różnych powodów).
-
ja mam , jezdze po krakowie , trasy sporadycznie i nigdy w zyciu nie zamienil bym na bezyne z lpg, wczesniej mialem 2 auta z gazem , w jednym wkladalem sam w drugim juz byl przy zakupie i nigdy , przenigdy wiecej lpg ! ale co kto lubi
-
Ja polecam 1.6 mjet mam poliftowy i po wymianie rozrzadu ,filtrow i plynow oraz poduszki skrzyni biegow (dolnej) zaczynam coraz bardziej lubic to auto. Robie niecale 50km dzinnie po miescie w obie strony do pracy plus wyjazdy weekendowe. Wersja 105km czyli zwykla turbina bez zmiennej geometrii ale skrzynia c635 6 biegow a nie wadliwa m32 od opla ktora jest w 1.4 tjet (w poliftach tez c635) i 1.9jtd (6biegowa) koszt remontu min 1500zl a lubia sie sypac po wiekszych przebiagach.
Tansze oc niz 1.9 oraz mniejsze spalanie w miescie bo na trasie mniejsze roznice sie robia to plus dla wersji 1.6
Minus mam dpf ale nie sprawia problemow poki co (18% zapchania)
Chcialem turbobenzyne ale ciezko bylo znalesc w tych samych pieniądzach i w takim stanie.
Do krotkich odcinkow to bym dluzej szukal benzyny z opcja lpg nie koniecznie z turbo bo po co na 10km w 1 strone. Zima to diesel po 10km osiagnie dopiero optymalna temp. dopiero silnika.
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
-
jak bedziesz szukac , szukaj auta ze skrzynia wlasnie c635
c635 wsteczny jak 6 bieg , wadliwa m32 wsteczny jak 1 bieg - dla rozjasnienia umysu :)
czy ja wiem czy 1.6 taki lepszy od 1.9
1.9 ma 45 koni wiecej , a to duzo , spala w miescie 6,5 litra , ubezpieczenie kosztuje 548zl/rok
-
Miałem diesla i takie przebiegi robiłem-sprzedałem (auto nie zdąży się nagrzać nawet) . Kupiłem benzynę turbo (potrzebuję momentu obrotowego ). Spala teraz 4 litry więcej paliwa,ale to wiedziałem,że tak będzie. Kolega ma 1.6 diesla 105 KM i sobie chwali-bez DPF,dwumasa chyba też nie ma. Ogólnie chwalą te 1.6 MJ,choć na krótkie trasy chyba wolałbym t-jeta,tym bardziej,że lpg spokojnie można zastosować .
-
Cytat:
Napisał
PiterS92
Planuje zakup Fiata Bravo II. Zastanawiam się tylko nad wyborem silnika
Będę jeździł głównie w mieście, powiedzmy że dziennie średnio robiłbym po 20 km. .../
Na takie przeloty to jeśli już chcesz Bravolota to kup gołą 90 konna benzynę. Podatna ponoć na LPG ale ... sam zobaczysz, że popełniłeś błąd bo ten samochód stworzony jest do mocnego silnika. W Twoim przypadku jest pytania czy tylko taki nalot jak podałeś czy też więcej np. w wakacje gdzieś dalej. Jeśli gdzieś dalej także wchodzi w grę to każdy silnik poza bazową 90tka będzie OK. Możesz celować w ON jeszcze bez DPFa (przed 2009 w kraju) lub mocne benzyny. Ja osobiście polecam i 1,6 MJ w wersji 105 i 120 KM oraz 1,9 wszystkie ale 150 KM najbardziej. Jedno wg. jest ważne gdyż kupujesz samochód używany - stan techniczny i historia to podstawa. Bravo samo z siebie raczej nie ma prawa (nawet z początku produkcji) być pożywka dla rudej. Reasumując jeśli TYLKO po mieście - bazowa 90tka jeśli także dalej to WSZYSTKIE inne wchodzą w grę.
-
PiterS92
Przy Twoich przelotach możesz celować w wersje ekonomiczne, jednak uważam, że jeśli chcesz czegoś więcej niż podstawa( 1.4 90ps, którą kiedyś też miałem), to powinieneś koncentrować się na silnikach 1.4 T-jet. To świetna baza wyjściowa do dalszych modyfikacji. Ja tak zrobiłem, mimo że mam przebiegi podobne do Twoich, to obecne 206ps i 290nm daje naprawdę dużo radości.Pozdrawiam:lol:
-
Cytat:
Napisał
bioly
jak bedziesz szukac , szukaj auta ze skrzynia wlasnie c635
c635 wsteczny jak 6 bieg , wadliwa m32 wsteczny jak 1 bieg - dla rozjasnienia umysu :)
czy ja wiem czy 1.6 taki lepszy od 1.9
1.9 ma 45 koni wiecej , a to duzo , spala w miescie 6,5 litra , ubezpieczenie kosztuje 548zl/rok
Wsteczny jest obok 1 biegu we fiatowskiej c635 (skrzynia z alfy romeo Giulietta). Mam taka w polifcie. Fajnie chodzi.
Co do kola 2 masowego wszystkie 1.6 105 i 120km je maja. Byc moze 1.6 90km w wersji van mial bez.
1.6 105 pali mi ksiazkowo 5.7 litra po miescie jak nie wariuje. Jak na wariata 6.5 mi nie przekraczylo. 120km pali nie wiele wiecej a ma lepszy dol bo zmienna geometria w turbo. Minus to ciezko sie je regeneruje nigdy do nowej sie nie zbliży.
Kolega ma 1.9 i 6.5 to pali jak zamula a tak to 8l. Wiec roznica jest. Do tego klapy wirowe no i rocznikowo to starsze by trzeba bylo szukac a wiec bardziej zuzyte. Siedz tam slrzynie m32 drogie w naprawie wiec kolejne potecjalne wydatki. Z tym oc to roznie bywa.
1.6 bym bral patrzac na ekonomike a 1.9 jako baze do dynamicznej jazdy chodz sa tez 2.0 163km ale na miasto to przerost formy nad trescia.
-
@Fedur, w Bravo z silnikiem 1.9 nie montowano skrzyń M32 tylko fiatowską C530, tak samo jak w 1.6 przed liftem. M32 w Bravo była tylko w T-Jecie.
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
-
Faktycznie. Przepraszam za blad. M32 od opla byly w fiat croma czy alfa romeo z 1.9jtd. W nowym bravo tylko turbobenzyna.
-
Ja mam tjeta 150 o bardzo sobie chwale.Poza turbo dziura tak do 2100 obr/min bardzo fajnie sie zbiera nawet bez redukcji. Spalanie jezdzac normalnie mam ok 6.5l , deptajac jakies 7.5-8. Najmniej jadac na wynik zrobilem 5.4 ale to takie dziadowanie bylo nie jazda.
-
Ja też mam t-jet 150 + sport i naprawdę w życiu bym go nie zamienił na żadne inne.Po wciśnięciu przycisku SPORT mam tak:lol:
-
Samochód byłby użytkowy głównie w mieście, ale myślę, że dwa razy w miesiącu zdarzałyby się wyjazdy poza miasto - koło 200km, dlatego bardziej rozglądam się za silnikami z mocą powyżej 100 koni.
Problem tylko cena :/ Benzyny 1.4 120 koni są w okolicach 20 tysięcy (nie mam aż takiego budżetu), natomiast Diesle to przedział 15-17 tys w większości.
Czyli jak myślicie? Diesel bez DPF sprawdziłby się w mieście w ogóle? Ruch miejski bardziej naraża silnik Diesla na awarie?
-
Myślę, że nie patrz na silnik lecz szukaj w miarę młodego, zadbanego samochodu, najlepiej z pierwszej ręki :) Tym bardziej jeśli masz napięty budżet, to jeśli sie nastawisz na benzynę, kupisz na siłę, a potem będziesz doinwestowywał :(