To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Problem z klimą -
Problem z klimą
Witam.Moze ktos mial podobnie w fiacie marea -klima sie nie zalacza.Do tej pory profilaktycznie wymienilem przekaznik klimy i nie pomoglo.Na krotko sprezarka sie zalacza, na wyswietlaczu tez zero bledow jak sie sprawdza klime według procedury.Nadmienie ze kiedyś jak dzialala to nie raz zalaczala sie po jakims czasie jak wlaczalem przycisk nieraz nawet po kilku minutach a nie raz od razu.No i najwazniejsze nie dochodzi sterowanie do cewki przekaznika to sprawdzilem przed chwilą
-
Jak nie włącza się sprężarka to może być pusty układ klimatyzacji. Musiałbyś sprawdzić czy w układzie jest gaz naciskając na cypel w miejscu nabijania klimy po odkręceniu korka. Jeśli będzie gaz to powinno coś syczeć. Gorzej jak układ będzie pusty wtedy może być jakaś nieszczelność np jak u mnie dziurawa chłodnica klimy ,wtedy tylko serwis.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
-
No i sprawdzałem.Jakies cisnienie tam jest sle jakie?Jutro jade do kolegi spuscimy czynnik i zaladujemy od nowa-zobaczymy moze po prostu troche gdzies cjeknie.Oczekije tez na dalsze propozycje co moze byc jeszcze?
-
To dobrze, że syczy :). Najprościej niech kolega nabije ci układ klimatyzacji z czynnikiem, który świeci w UV pojeździsz parę dni i szukanie - może uda się namierzyć gdzie jest jakiś wyciek :). Ewentualnie można nabić układ azotem i zrobić test szczelności - przez parę godzin auto stoi i jeśli będzie jakaś nieszczelność to wtedy będzie widać na manometrze.
-
A włącznik sprawdziłeś , może w nim nie zwiera. :tongue
-
Na wiosnę miałem podobnie znaczy nie odpalił się kompresor, okazało się że była nieszczelność na jednym przewodzie i ciśnienie było bardzo niskie co powodowało nieodpalenie się kompresora podjechałem dobiliśmy i przez chwilę kompresor chodził, dopiero później zrobiliśmy test i był wyciek.
-
Najprawdopodobniej fachura od klimatyzacji ogarnie Ci temat ekspresowo :) i będziesz miał działającą klime
-
nie wiem czy udało Ci sie ogarnąc temat, ale jest pare czynników ktore wplywaja na nieodpalajaca sie klime, nieszczelnosc( zbyt małe cisnienie w układzie), często puszczją zawory rozpreżeniowe oraz rzadko ale się zdarza wybula czujnik cisnienia klimy, znajdujący sie pod podstawa akumulatora, oprocz tego mamy bardzo interesująca wtyke od klimy i nawiewów w ktorej piny czasem też lubią byc luzne, znajduje sie w schowku biała duża wtyka z 3 wsówkami 5mm po lewej stronie napewno znajdziesz wrazie W. Pozdrawiam.