Fiaty sa zajebiste :)
To jest widok strony w wersji do druku
Fiaty sa zajebiste :)
Wiadomo. Tylko czemu dzis zonie odcielo wspomaganie i pokazala sie kontrolka akumulatora (brak ladowania?).
Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka
Wspomaganie elektryczne to mam na pewno (z funkcja city). Podejrzewam alternator od firmy Denso (zawiesza sie?)
Niestety fiat slynie z lipnych alternatorow.
Jak ja wracalem samochodem to kontrolna zapalila sie zaraz po tankowaniu gdy odpalilem silnik. Zona wczesniej tez dojechala pod kościół i jak z niego wracala to sie zapalila kontrolka braku ladowania i po chwili traciła wspomaganie. Pomagalo na chwili gaszenie i odpalenie silnika. Ale w korku non stop wiec auto zostawila na poboczu które musialem odebrać. Dziwne ze mi działało wspomaganie mimo zaswiecenia sie kontrolki ktora szybko znikla (500 metrow moze zdazylem przejechac po zatankowaniu).
Akumulator w spoczynku mial tego dnia 12 V. Prad ladwania zmierze jutro oraz w wpoczynku. Dziwna sprawa.
Akumulator ma tyle lat co samochód?
Jeśli tak, to jego też bym sprawdził.
Objawy są typu "na dwoje babka wróżyła", na pewno coś z elektryką (ładowaniem) ale co dokładnie tego nie zgadnę.
Ale wiesz że te same modele alternatorów w autach innych producentów pracują dopóki szczotki się nie zetrą?
Pękanie obudów alternatora i uszkodzenia łożysk (występujące razem lub osobno) w większości przypadków są spowodowane powielanym przez lata błędem konstrukcyjnym mocowania alternatora. Gdyby obudowa była 3x grubsza, albo zrobiona ze stali, to by nie pękały i nie rozwalały łożysk. W niektórych modelach mocowanie jest poprawne, ale już ten sam model z innym silnikiem ma stary błąd powodujący naprężenia obudowy alternatora.
Wiem ze w punto woda leci na altka stad problemy z pekajaca obudowa. Teściu tez wymienial.
450zl koszt regeneracji calego alternatora wyszedl. Od tej pory ok. Pasek klinowy wymieniany byl wcześniej wyglada jak nowy. Oby koniec przygod z fiatem. Ciekawe kiedy 2masa padnie hehe
Fiaty są spoko, bo są stosunkowo tanie w eksploatacji. Z pewnością jest taniej niż w przypadku BMW czy Audi.