Lancia Y 1.4 12 V Przewód podciśnienia?
Witam serdecznie kolegów forumowiczów.Zarejestrowałem się na tym forum gdyż dwa tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem lancii 1.4 12 v. Na forum Lancii jest niewielu użytkowników wersji z tym silnikiem.Mam nadzieję że tu uzyskam pomoc i poradę techniczną od posiadaczy bravek. Wszystko było dobrze przez 7-8 dni i nagle moja lancia ostatnio gaśnie na zimnym siniku i wolnych obrotach.Poza tym gdy brak jej mocy np na wstecznym na skręconych kołach zaczyna się dusić i lampka od oleju mruga wprost proporcjonalnie do braku mocy.Posprawdzałem wszystkie wtyczki te co były zaśniedziałe wyczyściłem, zrobiłem reset kompa ( zdjęta klema - z aku i przekręcony kluczyk w stacyjce przez ok 3 godz). pomogło na jeden dzień że nie gasła na zimnym silniku,dziś znowu to samo. Brak mocy nadal występuje. Na wstecznym i czasem jak dojeżdżam do świateł wciskam sprzęgło i jak zaczynam hamować wtedy trochę się dusi a nawet gaśnie. Moje pytanie jest o przewód podciśnienia ten cieniutki który wychodzi z obudowy filtra powietrza i potem rozdziela się na takim jakby trójniku na grubszy i 2 cienkie które idą pod obudowę filtra. Tamten trójnik mam posklejany taśmą izolacyjną czy to może być przyczyną nieprawidłowej pracy silnika? Mógłby mi ktoś przybliżyć działanie tego przewodu podciśnienia o jakie podciśnienie chodzi? Chciałbym wykluczyć wymianę silniczka krokowego , sondy lambdy , czujnika położenia wałka rozrządu , czujnika temperatury do ecu , pompy paliwa ,( kabli i świec-choć to i tak wymienię niebawem) Być może przez to że tam na tym przewodzie jest jakaś nieszczelność silnik nie pracuje prawidłowo.Jestem słabo obeznany z silnikami dlatego proszę o wyrozumiałość. Proszę o pomoc i pozdrawiam.