To jest widok strony w wersji do druku
-
Jaki olej do stilo
Witam , jaki polecacie olej wlać do 1.2 16v 2002rok
Ma najechane 103000tk , obecnie ma zalany Fuchs supersyn SL 5w 40
Do wymiany jeszcze 2000tk a na bagnecie gdzieś polowe stanu (środek)
Jeszcze nic nie dolewalem od wymiany
Wychodzi, że łyknął już okolo pół litra.
Z wiazku z tym zastanawiam się czy nie zalać mu tym razem 10W 40 ?
Czy nie był by odpowiedniejszy?
Proszę o opinie
Pozdrawiam
-
Moja Albea 2004 1.2 16v 130kkm przebiegu (ten sam motor) pali jakoś 0.1 litra na 2500km półsyntetyka 10w40 (odrobinę więcej jak kręcę na wyższych obrotach), ja bym na twoim miejscu zostawił 5w40 :) 16v trochę zawsze weźmie, a jak nie musiałeś dolewać to bym się nie martwił :)
-
Ja do swojego 1.6 motul 8100 xcess 5w40
Nie zauważyłem żeby mi łykał olej.
Silnik najechane ma 180 tyś.
-
Najlepiej zostać na syntetyku.Poczytaj o olejach Valvoline MaxLife.
-
witam jezdziłem na valvoline durablend 10w40 podobno olej ten zmienił nazwę na valvoline all climate będę przechodził na 5w40 i zastanawia mnie motul x-cess valvoline allclimate albo maxlife a w sklepie polecili mi SHELL HELIX DIESEL ULTRA 5W40 5L (4L + 1L) cena lepsza niż motula czy valvoline a jakość podobno identyczna albo lepsza albo olej SHELL HELIX HX7 5W40 4L
-
Również mogę polecić Valvoline MaxLife :) chyba nie ma nic lepszego
-
Ok. Trochę późno odpisuje ale dzięki za opinie.
Za dwa dni będę wymieniał olej i zaleje ten sam ,na stacji gdzie wymieniałem.
Pozdrawiam
-
Ja po kupnie z niemiec auta nie wiedziałem jaki olej jest zalany. Zdecydowałem się na Mobil 3000 5w40 syntetyk. Mam silnik 1.8 16V i na 1000km spala mi w granicach 200ml.
-
ja sobie ostatnio taki olej sprawiłem https://www.ucando.pl/p/olej-silniko...VLI4DNW2X-1862 i jestem mega zadowolony. silnik ciszej i równiej chodzi i nie łapie tak szybko temperatury
-
Co masz na myśli, że
Cytat:
Napisał
spychacz
...nie łapie tak szybko temperatury.
bo jeżeli to, że dłużej się nagrzewa to tylko wada, a nie zaleta!
Im szybciej silnik osiągnie właściwą temperaturę pracy (czyli około 90'C) tym lepiej, bo szybciej zaczyna pracować w najbardziej dla niego dogodnych warunkach.
Natomiast, jeżeli silnik w twoim aucie przegrzewa się tzn., że masz problem z układem chłodzenia, a nie z olejem.
-
Cytat:
Napisał
Pawel0884
na bagnecie gdzieś polowe stanu (środek)
Cytat:
Napisał
Pawel0884
jak Ty to liczysz? Całego oleju masz 2,5 litra, a pół miarki to 500ml?
-
Ja mam silnik po konkretnym remoncie, wlałem półsyntetyk Mobil 10W40. Zrobiłem 6 tys. km i nie wziął nic. :)
-
Ja z kolei polecam Liqui Moly 5w40 Top Tec. Mój 1.4 16V chodzi świetnie na tym oleju,cicho i wcale dużo go nie bierze, tyle o instrukcja podaje :)
-
Jaki olej polecacie do silnika 1.9 JTD 115 KM. Ma przejechane 115 kkm. Stilo w Niemczech jeździło na 10w/40. Może warto zmienić na 5w/40?
-
Cytat:
Napisał
daka
Jaki olej polecacie do silnika 1.9 JTD 115 KM. Ma przejechane 115 kkm. Stilo w Niemczech jeździło na 10w/40. Może warto zmienić na 5w/40?
Ja leje orlenowski platinum classic 5w40 albo LOTOS Synthetic Plus SAE 5W-40 do każdego auta jakie miałem (do cieniasa lałem tylko lotosa mineralnego). Są tanie i dobre. Ja skracam resursy olejowe do max 10k km albo 8-10 miesięcy.
Powiem ci taką ciekawostkę że większość olei tych "nie premium" jest produkowana i rozlewana w kraju przeznaczenia... U nas rozlewa je orlen i lotos.
Kwestia tego czy wierzysz w marketing i łykasz go bezgranicznie czy w zdrowy rozsądek.
(Automat) Autor dopisał treść. Post został scalony.
Cytat:
Napisał
Pawel0884
Witam , jaki polecacie olej wlać do 1.2 16v 2002rok
Ma najechane 103000tk , obecnie ma zalany Fuchs supersyn SL 5w 40
Do wymiany jeszcze 2000tk a na bagnecie gdzieś polowe stanu (środek)
Jeszcze nic nie dolewalem od wymiany
Z wiazku z tym zastanawiam się czy nie zalać mu tym razem 10W 40 ?
Czy nie był by odpowiedniejszy?
Proszę o opinie
Pozdrawiam
Jak nic nie dolewałeś to skąd wiesz że pół litra łyka??
Jak utrzymuje się na minimum to jest to w pewnym sensie normalka (duża część FIRE ów i 9 setek potrafi zjadać olej do minimum i utrzymać taki stan).
Jak masz poniżej minimum to uszczelnij silnik.