Witam,
Proszę o pomoc, chodzi mi o połączenie komputera z programem FiatEcuScan 2.6 PL , jest to silnik 1.9 JTD MJ II rocznik 2007. Jakie mam wybrać oznaczenie w programie FiatECUScan by się połączyć z komputerem ? Bardzo proszę o pomoc.
To jest widok strony w wersji do druku
Witam,
Proszę o pomoc, chodzi mi o połączenie komputera z programem FiatEcuScan 2.6 PL , jest to silnik 1.9 JTD MJ II rocznik 2007. Jakie mam wybrać oznaczenie w programie FiatECUScan by się połączyć z komputerem ? Bardzo proszę o pomoc.
przez blutuch?? czy przez kabelek ??
Co masz ELM czy Vag KKL? W ustawieniach programu masz rodzaj interfejsu. Sam dojdziesz co i jak. Zrob test polaczenia.
Do Windy najpierw musisz wgrać sterowniki, które dostałeś razem z interfejsem. Jak nie masz płytki to możesz ściągnąć stery ze strony producenta interfejsu (np. firmy "Viaken"). Na płytce tak na marginesie jest łopatologiczna instrukcja obsługi. Później musisz odpalić "Fiatecuscan" i w ustawieniach programu wybrać model Twojego interfejsu, numer portu COM pod którym zainstalował się na kompie, prędkość transmisji. Teraz dopiero możesz podłączyć interfejs do kompa i złącza diagnostycznego Twojej Mućki. W menu głównym "Fiatecuscan" wybierasz Twój konkretny model Multipli i gotowe. Kluczyk w stacyjce podczas łączenia z kompem musi być w pozycji ON (MAR). Polecam "Multiecuscan" jest lepszy, ma więcej możliwości i jest cały czas rozwijany (czego nie można powiedzieć o "Fiatecuscan").
Tu masz na stronie nowszy multiecuscan 3,1 full. Wez ten zainstaluj i bedzie smigal. Idz z postepem.Bo tak to się bedziesz pie...l bez konca. Win 10 nie bedzie hulał z FES 2,6 [za stary program]
Kolego @Braval sądzisz, że Twój post wniósł coś nowego do tematu ? (pytanie retoryczne)
Po co robisz zamieszanie ? Próbowałeś instalować kiedykolwiek FES-a pod Windows 10 ? Bo ja tak i nie widzę jakiegokolwiek problemu z jego działaniem,a to że jest starszy, znacznie uboższy i już od dawna nie rozwijany to napisałem już wcześniej koledze @walker1.
Wracając do tematu to: na stronie firmy "Viaken" jest jak byk sterownik do VAG/KKL pod Windows 10 (przedostatnia pozycja na stronie):
https://www.viaken.pl/download.php?lang=pl&nadrzedny=58
lub tutaj jest razem z instrukcją:
https://www.viaken.pl/download.php?l...&nadrzedny=244
Chyba, że masz stary model interfejsu wyprodukowany przed XII/2013, to faktycznie nie ma sterowników pod Windows 10. Wtedy pokusiłbym się o zainstalowanie tych pod starsze Windowsy, ale czy będzie działać głowy nie dam, bo nie sprawdzałem ( nie miałem potrzeby). Nie byłeś łaskawy nawet napisać jaki to interfejs (poza modelem), ani jak stary, ani kto jest producentem, ani co najważniejsze jaki ma port (zakładam, że USB).
Pozdrawiamy i życzymy powodzenia
TiM
Kolego @walker1 może byś się pochwalił postępem (lub jego ew. brakiem) w podłączaniu interfejsu do swojej Multipli.
działa bez problemowo