To jest widok strony w wersji do druku
-
Czy to dobra jest idea?
Wertując tysiące ogłoszeń w poszukiwaniu auta dla żony przypadkiem trafiłem na... Fiata Ideę. Zaskoczyło mnie to, że nie miałem w ogóle bladego pojęcia o istnieniu takiego pojazdu. Z zewnątrz nuda jak flaki z olejem, w środku trochę lepiej, ale d...y nie urywa. Szybko zamknąłem kartę przeglądarki i skupiłem się na dobrze mi znanych Clio III, Micrach, Coltach i innych miejskich pojazdach. Jednak Idea nie dawała mi spokoju i postanowiłem bliżej się przyjrzeć temu włoskiemu "wynalazkowi".
- rocznik 2007
- benzyna 1.4 8V
- przebieg 140.000km potwierdzony wlepkami, zawieszkami po wymianach oleju i książą serwisową
- sprzedawca bez ściemy przyznał, że auto przyprowadzone po szkodzie parkingowej (widziałem zdjecia - drobnostka)
- auto fajnie wyposażone (6 poduch no i czujniki parkowania czego nie znalazłem w innych miejskich autach bardziej renomowanych producentów).
Sklejając wszystko do kupy pomyślałem, że ta Idea to może nie jest taka głupia idea.
Żona jeszcze o niej nie wie, będę miał ciężką przeprawę żeby ją przekonać, ale jeśli będzie warto to zrobię to.
Potrzebuję jeszcze tylko kilku uwag od samych posiadaczy i użytkowników Idei. Dlatego bardzo proszę o informacje:
1. Jak z trwałością silników 1.4 8V?? Gdzies wyczytałem że lubią olej? Czy to prawda, a jeśli tak to jak duży jest ten apetyt?
2. Korozja - problem czy nie?
3. Elektronika - sam jeżdzę francuzem i nie narzekam choć w koło wszyscy straszyli. Tu też straszą, a jak jest w rzeczywistości?
4. Ogólnie czy jesteście zadowoleni???
-
Mam idee jako drugie autko.
Fabrycznie obnizona na 16", dzięki czemu na trasie klei sie pięknie do drogi
Spoko przestronne autko, w srodku szeroko :) fotele bardzo wygodne.
Z tylu duzo miejsca dla pasazerow, bagaznik taki o, ale mozna zawsze powiekszyc dzieki przesuwnej kanapie.
mam silnik 1.4 16V, nie ma z nim problemów. Standardowo eksploatacja - cewka, termostat, sprzeglo
co do elektroniki, nic sie nie dzieje, moze ze 2 razy wyskoczyl jakis check ale nic poważnego. Standardowo jak w wiekszosci fiatów problemem moga sie okazac wszelkiego rodzaju wtyczki itp, gdzie styki lubieją śniedzieć. U mnie w idei byl maly problem z masą w tylnej lampie, ale 10 min roboty i naprawione.
Co do korozji. Te auta sa ocynkowane, jezeli wystepuje korozja to cos raczej bylo robione. U mnie np. korozja pojawila sie na lewym progu, ale w sposob bardzo dziwny (purchle, nalot rdzy, a pod rdza czysciutenko).
Na codzien smiga nią żona i jest bardzo zadowolona. Ja mam swojego Stilona :)
Na idee tez nie zwracalismy uwagi :) szukalismy wlasnie Micry, Clio, C3, Pandy, ale wszystko wytłuczone na maxa było.
Idee znalazlem przypadkiem :) rzucił się w oczy od razu :) Super niebieski kolorek BluFlash, obniżona wersja, czarne alu 16 :) jazda próbna, negocjacje, szybkie usuniecie usterek przy zakupie przez sprzedawce (padnieta cewka) i autko znalazlo się w rodzinie
-
Hej, nie pomogę w kwestii całości auta ale mam w Doblo ten sam silnik to coś mogę o nim powiedzieć. W mieście jest na prawdę wystarczający - ma 77 km i przy gabarytach takiego auta jest poprawnie a w Idei będzie na pewno lepiej. Apetyt na olej jest umiarkowany - mamy to auto od nowości i oleju spala koło 200ml/1000km. Samochód w cyklu mieszanym pali przy mojej jeździe około 7 litrów więc nie jest źle. Dodatkowym atutem jest to, że ta jednostka nadaję się idealnie pod LPG. Części silnikowe są dość tanie i ogólnie dostępne. Przy odpowiednim traktowaniu - tzn wymianie oleju i filtrów na czas silnik powinien długo służyć - nasz ma 175 tys. km i nic nie było robione z grubszych napraw. Jak dla mnie wadą jest brak hydraulicznej regulacji zaworów - jest tu rozwiązanie z płytkami. Ale co ciekawe - po 10 latach jazdy samochód nie był ani razu na takiej regulacji (tata był przekonany, że ma hydro) i 2 miesiące temu w ASO po pomiarach wyszło, że wszystko jest w normie. Ogółem - silnik do demonów mocy nie należy ale jest tani i trwały w eksploatacji.
-
1. Co do trwałości to ciężko powiedzieć ale z tego co wiem nie ma większych problemów z silnikiem. Co do oleju to po 1000km widać trochę ubytku. Spalanie różnie, zależy od jazdy od 7l do 9l/100km.
2. 2007 - Brak korozji blachy. Pod spodem, trawers , wachacze tak.
3. Spalona żarówka, po za tym nic się nie dzieje.
4. W tym samym czasie szukałem dwóch samochodów z podobnego segmentu (żona i teściowie) typu Meriva, Corsa D. Niestety, najpierw kupiłem Corsę D a parę dni później trafiłem na coś takiego jak Idea. Po tym jak pojeździłem trochę Ideą to powiem tak, że tą Corsę to bym od razu sprzedał. Nie dość że Corsa z tego samego rocznika to droższa o 5kPLN, przebieg x2. Jeździ się bardzo wygodnie, komfort o niebo lepszy niż Corsa. Wyposażenie jakie posiada Idea jak na takie autko naprawdę super np.: Klima automat dwie strefy, świetne radio, czujniki parkowania, ESP, tryb CITY, hill holder (podtrzymuje hamulec na wzniesieniu po zdjęciu nogi z pedału, nie trzeba ręcznego używać na wzniesieniu), oddzielne fotele tylne. Gdybym tylko wiedział o istnieniu takiego samochodu wcześniej :). Uważam, że to mocno niedoceniony model.