Tak wygląda łłumik końcowy w moim w Tipo po 7 miesiącach i przejechanych 12500 km.Prawda ze ładny?:mad:
Załącznik 27444
To jest widok strony w wersji do druku
Tak wygląda łłumik końcowy w moim w Tipo po 7 miesiącach i przejechanych 12500 km.Prawda ze ładny?:mad:
Załącznik 27444
Nie ma się co przejmować jak na razie, to tylko powierzchowny nalot. Każdy wydech inny niż z kwasówki będzie rdzewiał pdoobnie
Ja od lat z powodzeniem stosuje taki środek , raz do roku na wiosnę czyszczenie z błota ,ekstrakcyjna i 3 cienkie warstwy
BOLL cynk + aluminium w sprayu
W moim poprzednim aucie po tych zabiegach tłumika nie wymieniałem a ma 17 lat (fiat brava 1.6) z tego 11 lat u mnie na lpg.
Ps.Tym samym specyfikiem malowałem zaciski i bębny:smile:
Z zewnątrz to ok, jak ktoś dużo jeździ to woda ze środka wyparuje, ale u mnie to może być problem bo farba zostanie a blacha od środka zerdzewieje.
Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka
Wg mnie to za ciekawie ten tłumik nie wygląda. Ja od kilku lat stosuje taki zabieg....tylko sie nie śmiać....a mianowicie raz na jakiś czas co 3-4 miesiące smaruje tłumik pastą woskującą i poleruje. Sprawdzało sie to w ostatnim moim aucie i stosuje teraz.Załącznik 27445
Tyle, że to pewnie odparuje w trakcie jazdy bo tłumik się nagrzewa. Ale skoro się sprawdza to ok. W Punto przez 8 lat miałem ten sam tłumik, ale robiłem nim po 100 km dziennie, tylko zewnętrzne blachy trzeba było zrywać co jakiś czas. Została chyba 2 naruszona i trzecia wewnętrzna. Teraz robię mało km to woda gromadząc się w tłumiku nie będzie miała szansy wyparować. Często to widać w tych autach co jeżdżą na krótkich trasach po mieście, że woda przy ruszaniu ze świateł wylewa się z rury wydechowej.
Wysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka
Chyba w Łodzi sporo solą w zimę :roll:
Jak widać tłumiki to nie mocna strona fiata:(:(
U mnie akurat tłumik wygląda jak nowy, tylko w moich stronach soli w zimę jak na lekarstwo, więc pewnie dlatego. A jak tłumik odpadnie to zawsze można z kwasowki uspawać.
Taka ciekawostka. Mój tłumik był już rudy jak odbierałem auto z salonu.
Co ciekawe mój po zimie mimo, że soli u mnie nie żałują tylko punktowo i delikatnie chwycony rdzawym nalotem.
Mój po 12 tys. Jak nowy