To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Karta Pojazdu -
Karta Pojazdu
Wpisuję tutaj,ponieważ ten dział jakoby najbardziej odpowiada zagadnieniu Karty Pojazdu,dowodu Rejestracyjnego,Praw Jazdy - ubezpieczenia ,ruch drogowy itd są poniekąd wspólne,zależne z dokumentami pojazdu .
Do rzeczy:
Kupiłem pojazd od dealera,ale dealer miał na niego kredyt. Oczywiście od razu przy podpisaniu umowy uzyskał on z Banku dokument,że prawa własności są przeniesione na dealera i może on sprzedać auto jako jedyny właściciel itd.Z takimi dokumentami poszedłem do odp Wydziału Komunikacji i przyjęto dokumentację. Po 14 dniach otrzymałem Dowód Rejestracyjny ,gdzie jedynym właścicielem jestem ja,a w Karcie Pojazdu stało tak :
-str. 1 to pierwszy właściciel - dealer
-str dalsza (następni właściciele) - ja
-adnotacje urzędowe - Bank !!!! (nie napisano ,że współwłaściciel,ale to samo z siebie logicznie wychodzi )
Powinno tak być,czy tam powinno być wykreślenie Banku ? W DR tylko ja,ale w KP jest nieskreślony Bank
-
Ale Bank nie jest wpisany jako współwłaściciel w karcie?
-
Słowa "współwłaściciel" nie ma w adnotacjach ,ale..na druczku jaki dostałem z zakupem od Banku pt. "zwrotne przeniesienie prawa własności " jest napisane,że wydaje je się w celu :dokonania wykreślenia Banku z DR i KP .Logicznym dla mnie jest ,że w DR jaki i KP musi być aktualny stan faktyczny co do własności .
-
W karcie pojazdu nie dokonuje się żadnych wykreśleń. Gdyby był nadal aktualny, urząd dokonałby ponownego wpisu w adnotacjach urzędowych.
-
1 załącznik(i)
Na pewno ?
Załącznik 27197
Gdyby przyjąć na logikę co piszesz,to :
Zakładam ,że chcę teraz sprzedać auto i kupujący przegląda KP i widzi wpis o Banku,to skąd ma wiedzieć,że to stary wpis,który wygasł ?
-
Wybrałem się do urzędu komunikacji i :
1)tak,zgadza się Pani Urzędnik - petent to ten,co przychodzi do urzędu ,aby mu krok po kroku wyjaśniono zawiłości prawne. Nie,nie przychodzimy tam dla przyjemności [-X
2)dowiedziałem się,że KP jest mniej ważna od DR. To mnie zdziwiło ,ponieważ KP to jeden raz wydana książeczka dla pojazdu (nie liczę wtórnika w sytuacjach losowych ) ,gdzie powinien być jako ostatni wpisany aktualny stan prawny -rzucam okiem i w sekundę mam kto jest właścicielem itd . "W DR jest aktualny stan prawny ,a KP jest historią pojazdu " tako rzecze Pani. Teoretycznie tak,tyle,że KP jest 1 na życie pojazdu ,a DR można mieć i 200 i po drodze "zgubić wpis" ,więc czy tak naprawdę DR jest ważniejszy?
3)Dowiedziałem się,że skreślanie wpisów w KP dokonuje się,ale nie zawsze:
-kupiłem auto na kredyt i ja ten kredyt spłaciłem,to jest to wykreślane z KP i DR
-kupiłem auto ,które było kupione na kredyt przez poprzednika,ale on sprzedał mi je z dokumentem od Banku ,że kredyt jest spłacony ,to wtedy wykreśla się w DR ,a w KP już nie (jak dla mnie mało sensowne,bo stan prawny auta dla mnie w tym momencie jest taki sam ,ale zapis w KP już inny )
-
Tak to jest. W skrócie: wpis z karty pojazdu nie jest aktualny jeśli nie znajduje się w dowodzie rejestracyjnym. Strona techniczna: w karcie nie dokonuje się skreśleń, nie wbija "iksowników", jedynie zamieszcza się adnotacje o anulowaniu wpisu.
-
Dałem przykład ,że jednak X się wbija ,ale mniejsza o to. Ważne ,że pieczątka jest zależna od tego ,kto przyjdzie ,a nie od aktualnego stanu prawnego .Dla urzędnika to proste,dla laika to dziwne.