To jest widok strony w wersji do druku
-
Cb radio lafayette atena
Witam, zakupiłem używane cb radio lafayette atena i mam pytanie, czy niezestrojona antena ma wpływ na głośność cb? Otóż na modulacji am głośność muszę mieć praktycznie na max abym dobrze słyszał co inni mówią. Po rozkreceniu sq i rf-gain gdy radio łapie szumy to głośność się zwiększa ale gdy radio ustawie tak aby było dobrze to już głośność jest licha. Na modulacji FM gdzie szumy są bardziej zbierane przez radio to radio ustawione na max głośność jest naprawdę głośno tak jak być powinno tylko, że na modulacji am to jest lipa.
Kolejne pytanie, chciałbym cb podłączyć pod zasilanie radia FM i czy mogę wzorować się na tym schemacie? https://www.google.pl/search?q=kostk...dLyYxawk57_nM:
Lub według tego forum podłączenie radia - Forum Fiata
antena to wilson little wil
-
Trzeba zacząć od najprostszych rzeczy: czy jest ustawione w standard PL (Po)?
-
Tak, radyjko jest ustawione na Po
-
Czy w ogóle coś odbiera w AM?
Zestrojenie anteny nie powinno mieć wpływu na odbiór. Jeżeli nie masz miernika SWR, to przynajmniej wypadałoby sprawdzić połączenia między wtyczką antenową a anteną. Jak się nie mylę, ta antena, o której piszesz jest zwarta dla DC.
-
Tak, odbiera am. Słyszę dobrze tylko tyle, że cicho na max głośność. Dzisiaj będę stroił antenę bo pożyczyłem miernik swr. Tzn o co chodzi, że jest zwarta dla DC?
-
Cytat:
Napisał
asdator
Tak, odbiera am. Słyszę dobrze tylko tyle, że cicho na max głośność.
Nie mam szklanej kuli :niewiem:, daj gdzieś do sprawdzenia. Cytat:
Napisał
asdator
Dzisiaj będę stroił antenę bo pożyczyłem miernik swr. Tzn o co chodzi, że jest zwarta dla DC?
To znaczy, że wewnątrz są dwie cewki (a'la autotransformator) i jedna zwiera gorącą żyłę kabla do masy. Aby tą antenę sprawdzić, należałoby otworzyć podstawę.
-
No muszę dać do serwisu. Powiedz mi jak swr na 1 i na 40 kanale wynosi 1.6 a na 20 kanale 1.1 to antena jest dobrze zestrojona?
-
Cytat:
Napisał
asdator
No muszę dać do serwisu. Powiedz mi jak swr na 1 i na 40 kanale wynosi 1.6 a na 20 kanale 1.1 to antena jest dobrze zestrojona?
TAK. Kalibrowałeś miernik na sztucznym obciążeniu?
-
Chyba nie kalibrowalem albo nie wiem o co chodzi :-P