To jest widok strony w wersji do druku
-
Multieuscan czy lexia
Witam. Mam pytanie ponieważ chcę się zaopatrzyć w interfejs. Moje pytanie jest takie który programik lepszy i czy kabelek ogarnie te dwa programy. Pytam Ponieważ mam JUMPERA a na all...ro sprzedają multiecuscana do fiatów i nic nie jest opisane o bliźniakach fiata natomiast lexia jest na all..ro opisana Citreon jumper/Peugeot boxer. I już sam nie wiem czy francuzy nie wpakowały sobie swojej elektryki. Głównie chodzi mi możliwości dołożenia dodatkowych bajerków i dodatkowo diagnostyki i pozostałych rzeczy.
Posiadam jumpera 3.0 FAP euro 5 12.2011r
-
Cytat:
Napisał
wojtf23
wpakowały sobie swojej elektryki
Na pewno tak jest .
-
Na pewno ale czy pewno???? Bo kupować dwa interfejsy to jest chyba głupota. Dlatego pytam czy ktoś multiecuscanem obrabiał bliźniaków Ducata. Bo chcę uruchomić halogeny przednie, czujnik temp. zewnętrznej no i mieć na wszelkie w informacje co się stało.
-
Mam w firmie i lexie i pp2000 i multiecuscan. I tak kablem od francuzow w fiacie tylko wykasujesz bledy i je odczytasz. Kablem od fiata nie polaczysz sie z francuzami wogole :)
-
Jumper, Scudo, Ulysse - to produkcja francuska i Multiecuscan nie będzie działać.
Lähetetty minun Xperia XZ laitteesta Tapatalkilla ;-)
-
Idealnie jest mieć kilka fejsów. Nie wszysko wszystkim się da zrobić. Nawet sprzęt za grube pieniądze czasami nie robi rzeczy które zrobi dużo tańszy interfejs. Ja mam Delphi ds150 do tego Wurtha, MES, kilka odmian VAGowych fejsów i kazdy ma zastosowanie.
-
Wiem o tym tylko pytanie czy lexia ogarnie też to samo co MES a dokładnie halogeny, czujnik temp. zewn., i jak coś kodowanie dodatkowego kluczyka no i oczywiście diagnostyka autka.
pääkäyttäjä chyba pomyliłeś jumpera z JUMPY. Bo Jumper jest zaś klonem ducata.
-
Cytat:
Napisał
wojtf23
Wiem o tym tylko pytanie czy lexia ogarnie też to samo co MES a dokładnie halogeny, czujnik temp. zewn., i jak coś kodowanie dodatkowego kluczyka no i oczywiście diagnostyka autka.
pääkäyttäjä chyba pomyliłeś jumpera z JUMPY. Bo Jumper jest zaś klonem ducata.
Czeski błąd - miało być Ducato. Citroën Jumper = Citroën Relay = Peugeot Boxer = Ram ProMaster = Fiat Ducato. Wszystkie produkowane we Francji przez Sevel. Wiem, co kiedyś na służbówce w PSA widziałem :)
A Jumpy tak = Scudo. Vany i MPV Fiata nie są produkowane przez Fiata i więcej w nim francuskiej myśli technicznej/
-
Czyli co MES podejdzie do jumpera??? Czy jednak LEXIA. Bo jak wiadomo sevel już nie produkował elektroniki tylko magneti czy inne. Najlepiej jak by ktoś już to robił typu MES-em w jumperze to w tedy był bym pewny że jest taka możliwość
-
Wydane mi się, ze nie. Zapytam...
Lähetetty minun Xperia XZ laitteesta Tapatalkilla ;-)
-
-
Cytat:
Napisał
wojtf23
Będę wdzięczny.
Znajomy napisał: generalnie to używamy Examiner lub Witech+ który pasuje również (nie w 100%) do Citroena i Peugeota. MES nie będzie działać lub odczyta tylko niektóre parametry (nie mówiąc o modyfikacji i zapisywaniu konfiguracji).
-
Sprawdziłem MES łączy się tylko z silnikiem Jumpera (wyskakuje komunikat niezgodny kod ISO) także odczytane parametry mogą być niedokładne.
Zaś Lexia-Proxia pozwala na połączenie się z tylko konkretnymi modelami Citroena i Peugeota + Fiat Ulysse i Fiat Scudo, z Fiatem Ducato III w ogóle się nie połączyła.
Zwróć uwagę że w MES-ie Scudo i Ulysse nie figuruje.