To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Wymiana oleju -
Wymiana oleju
Witam Was i proszę o Waszą opinię. Zamierzam wymienić olej w mojej cromie 1.9 Multijet 150km DPF z "?" niewiem jakiego na Motul X-clean 8100 5W40. Moje pytanie czy przed wymiana zrobić statyczne wypalenie DPF czy sobie odpuścić, oraz co powinienem jeszcze wykonać. Dodam że mam kabel i program do połączenia się z komputerem.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
-
Po co chcesz statycznie wypalać ?
Masz problemy z dpf ?
Statyczne wypalanie to tortury dla silnika i turbo jak nabijanie na pal przez turków.
JEśli nie masz problemów z dpf to zmieniasz olej i resetujesz wymiane oleju w ecu - koniec
-
-
Jak masz dpf to wlej 5w30.
-
Cytat:
Napisał
manic
a dlaczego 5w30?
ja zalałem ten bo był na promocji.
Oleje silnikowe - osobowe : Top Tec 4100 5W-40 9511
-
1 załącznik(i)
po użyciu tej wyszukiwarki mi wyszedł ten i taki mam zalany
https://www.motul.com/pl/pl/lubricants
Załącznik 26767
-
Cytat:
Napisał
manic
Bzdura! Lepkość nie ma nic do DPF. Kompatybilność z filtrem DPF określa klasa oleju, np C3. Akurat w silnikach JTD producent zaleca stosowanie oleju 5w-40.
-
Wlej z pewnego zrodla syntetyczny do dpf czy 5w30 czy 40 nie ma znaczenia toz to zwykly klekot a nie f1 i nie ma co sie podniecac byle byl oryginalny i wymieniany.
-
Dzieki za odpowiedzi, jutro wymiana na motula 5W40. Cena za 5l 145 to chyba dobra?
-
Cytat:
Napisał
Szuszu
Dzieki za odpowiedzi, jutro wymiana na motula 5W40. Cena za 5l 145 to chyba dobra?
Cena dobra :) Kupowałem w tym tygodniu w Krakowie Motula 5W30 w cenie 149 zł.
-
Ja kupuje LM po 155 zl za 6 l.
Wymieniam co rok lub po przejechaniu 12-15 kkm.
Źródło raczej pewne.
-
A dlaczego motul?
Mnie sama nazwa zniechęca :)
Ja tam jestem wierny seleni WR 5W30 P.E.
-
1 załącznik(i)
W instrukcji z 2009r widnieje taka informacja
Załącznik 26780
-
5W40 , niskopopiolowy , motula lubie
-
No i po wymianie oleju, oczywiście nie obeszło sie bez spawania nakrętki na korku. Lewusy bo tak mozna ich nazywać, albo zakręcały udarem albo olej wyciągały pompką bo śruba była nie do odkręcenia