To jest widok strony w wersji do druku
-
Fiat croma 2,4 jtd 200km
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i jestem laikiem samochodowym. Postanowiłem zmienić auto i padło na crome z wyglądu, wyposażenia, silnika i ceny. Mieszkam w niemczech. Dorwalem taki egzemplarz ktoś mi coś doradzić lub może opowiedzieć o tych autach z tymi silnikami? Rok 2007, kombi, 2,4 i aż 200km, automat.
Czy cena jest okej? Przebieg wydaje się ok jak patrzę na zdjęcia. Dodatkowo gwarancja z komisu. Jadę go na weekend ogląda na co zwrócić uwagę???
Fiat Croma 2.4 Multijet 20V Emotion SHZ XENON NAVI - Autohaus Hermann
-
Cytat:
Napisał
Dawidnrw
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i jestem laikiem samochodowym. Postanowiłem zmienić auto i padło na crome z wyglądu, wyposażenia, silnika i ceny. Mieszkam w niemczech. Dorwalem taki egzemplarz ktoś mi coś doradzić lub może opowiedzieć o tych autach z tymi silnikami? Rok 2007, kombi, 2,4 i aż 200km, automat.
Czy cena jest okej? Przebieg wydaje się ok jak patrzę na zdjęcia. Dodatkowo gwarancja z komisu. Jadę go na weekend ogląda na co zwrócić uwagę???
Fiat Croma 2.4 Multijet 20V Emotion SHZ XENON NAVI - Autohaus Hermann
Witamy. Jakbym zobaczył auto z najmocniejszym silnikiem diesla, najbogatszym wyposażeniem i przebiegiem po 13 latach jeżdżenia - 104 tys., to bym miał czerwoną lampkę. Silnik jest fajny, mocny, ale też droższy w eksploatacji. Skrzynia biegów też może płatać figle. Najlepiej weź sobie jakiegoś fachowca albo zaprowadź do jakiegoś dobrego warsztatu na sprawdzenie tego auta, podpięcie pod komputer, obejrzenie dokładnie na podnośniku.
Cena w porównaniu do tych w Polsce jest trochę wysoka, może tłumaczy to stan.
Jak duże robisz przebiegi roczne? Głównie miasto czy długie trasy? Przy okazji było mnóstwo tematów odnośnie zakupu auta, na co zwrócić uwagę, przejrzyj, w tej materii nic się nie zmienia :-) Powodzenia
-
Jeśli Cromka jest cały czas w D to sprawdzenie jej historii serwisowania i nalotu nie będzie trudne. Jednak ja osobiście szukał bym poliftowej 1,9 150 KM (i jak potrzeba mocy dał mały wirusik) i nie bał się tego automatu. Skrzynia jak skrzynia jeśli była obsługiwana (wymiana oleju) i nie katowana to nie powinna być "miną".
-
A ja nie szukałbym 1.9 i wirusował bo 2.4 zupełnie inaczej pracuje :) :)P:)
wiec jak masz kogoś kto 2.4 w cromie obskoczy ( a trzeba pokombinować troszkę, szczególnie z rozrządem) to bym brał właśnie 2.4 :)
-
Cytat:
Napisał
bronx
jak masz kogoś kto 2.4 w cromie obskoczy ( a trzeba pokombinować troszkę, szczególnie z rozrządem)
Hier is das hund begraben jak mówią Słowianie:wink: Trzeba mieć takiego kogoś. A 1,9 i podaż większa i 150 koników może wystarczyć. Inna sprawa, że jak już pisałem kiedyś sam szukałem 2,4 a znalazłem 1,9 150 KM. Tak czy owak stan techniczny i sprawdzona historia sie liczy.
-
Cytat:
Napisał
miras
Witamy. Jakbym zobaczył auto z najmocniejszym silnikiem diesla, najbogatszym wyposażeniem i przebiegiem po 13 latach jeżdżenia - 104 tys., to bym miał czerwoną lampkę. Silnik jest fajny, mocny, ale też droższy w eksploatacji. Skrzynia biegów też może płatać figle. Najlepiej weź sobie jakiegoś fachowca albo zaprowadź do jakiegoś dobrego warsztatu na sprawdzenie tego auta, podpięcie pod komputer, obejrzenie dokładnie na podnośniku.
Cena w porównaniu do tych w Polsce jest trochę wysoka, może tłumaczy to stan.
Jak duże robisz przebiegi roczne? Głównie miasto czy długie trasy? Przy okazji było mnóstwo tematów odnośnie zakupu auta, na co zwrócić uwagę, przejrzyj, w tej materii nic się nie zmienia :-) Powodzenia
Licznik nie koniecznie musi być "korygowany" to nie Polska, w DE jest to karalne.
Cena jest jaka powinna być, samochód kosztował pewnie ze 40 tys, ma mały przebieg i jest BEZWYPADKOWY. W PL są tańsze, zazwyczaj mają cofnięty licznik, poważną kolizję za sobą i brak wyposażenia :).
Zwrócił bym szczególną uwagę na pracę skrzyni, podejrzewam że nikt oleju w niej nie wymieniał zgodnie z instrukcją producenta :(
-
Trochę niepokojąca jest kontrolka "check engine". Natomiast w kwestii wyposażenia - egzemplarz nie ma składanych elektrycznie lusterek. Wygląda, że grzanych foteli też nie posiada. Do sprawdzenia liczba poduszek powietrznych - w tej cenie powinno być min. 7. Fabryka dawała max. 9. Po zdjęciach ciężko stwierdzić ile poduszek jest faktycznie. Navi nie ma dotykowego ekranu.
Co do bolączek - półosie, sprężarka klimy. Polecam sprawdzenie czy nie napierdziela spod schowka w trakcie przełączania obiegu powietrza (zewnętrzne/recyrkulacje). Zdecydowanie warto podejść z kompem do tematu.
-
Cytat:
Napisał
davidjezz
Trochę niepokojąca jest kontrolka "check engine".
raczej powinna zgasnąć po zapaleniu silnika.
-
Cytat:
Napisał
davidjezz
Trochę niepokojąca jest kontrolka "check engine"
świeci check bo silnik off. Cena trochę spora nawet jak na oferty DE - ale może i warto jeśli stan fajny.
-
Macie rację z "check engine". Gaśnie po zapłonie :). Jeszcze tytułem wyposażenia - sam, bez żadnej wiedzy, zakupiłem Cromę w wersji Emotion. Później dowiedziałem się, że to była najbogatsza wersja. Natomiast z lektury instrukcji obsługi dowiedziałem się, że Cromy miały jeszcze znacznie więcej wyposażenia do dokupienia. Taką opcją, ponad wersję Emotion, to były właśnie składane lusterka, el. i podgrzewane fotele, składane oparcie fotela pasażera, komplet bocznych poduszek dla tylnej kanapy. Chociaż faktycznie cena nawet jak na DE jest wysoka.
-
Najbogatsza wersja opłaca się chyba najbardziej bo one strasznie trzymają swoją cenę.