To jest widok strony w wersji do druku
-
Błędy w instrukcji
Chciałbym kiedyś spotkać autora instrukcji do Tipo i zobaczyć jak wymienia żarówkę H7 przez otwór w nadkolu. ;-) Ale do rzeczy:
- żarówki świateł mijania H7 wymieniamy po otwarciu maski i wyjęciu gumowej zaślepki, a nie przez nadkole (była już o tym dyskusja),
- czas pracy rozrusznika jest sterowany komputerem, nie trzeba cały czas trzymać kluczyka w pozycji AVV (było)
- spis żarówek - pojawiają się C5W (rurkowe), których w samochodzie nigdzie nie ma (wnętrze, schowek, bagażnik, podświetlenie tablicy rejestracyjnej, trzeci stop - wszędzie są tylko W5W).
Znaleźliście coś jeszcze?
A przy okazji, wiecie, że:
"Urządzenia radionadawcze (telefony komórkowe, nadajniki pasma miejskiego, CB radia i tym podobne), nie mogą być używane
wewnątrz samochodu, jeżeli nie mają zamontowanej oddzielnej anteny na zewnątrz tego samochodu."
oraz:
"Używanie tego typu urządzeń w samochodzie (bez anteny zewnętrznej), może spowodować, poza
potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia pasażerów, niewłaściwe funkcjonowanie systemów elektronicznych znajdujących się
w samochodzie. Ponadto zagraża bezpieczeństwu samochodu."
:smile:
-
Wydaje mi się,że w wersji z silnikiem diesla jest utrudniony dostęp do prawego reflektora i dlatego zrobili tą klapkę w nadkolu.Ale powinno być to napisane w instrukcji.Na wiosnę zaklejam tą klapkę bo tylko syf przez nią leci.
-
Cytat:
Napisał
kjk
A przy okazji, wiecie, że:
"Urządzenia radionadawcze (telefony komórkowe, nadajniki pasma miejskiego, CB radia i tym podobne), nie mogą być używane
wewnątrz samochodu, jeżeli nie mają zamontowanej oddzielnej anteny na zewnątrz tego samochodu."
oraz:
"Używanie tego typu urządzeń w samochodzie (bez anteny zewnętrznej), może spowodować, poza
potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia pasażerów, niewłaściwe funkcjonowanie systemów elektronicznych znajdujących się
w samochodzie. Ponadto zagraża bezpieczeństwu samochodu."
:smile:
Co do tych słów to, jest to wpisane tam dla zabezpieczenia własnego tyłka przez FCA.
Pierwsze stwierdzenie odnosi się do tego, że jest możliwość, ze w specyficznych warunkach urządzenia te nie będą miały zasięgu. Samochód może działać jak klatka Faradaya.
2 sprawa jest analogiczna jak w samolocie, tam nie wolno używać nic co ma uruchomioną transmisję bezprzewodową. Owszem w miliardzie przypadków nie stanie się nic, ale miliard pierwszy może być katastrofalny w skutkach.
Wystarczy zobaczyć na necie jak błyśnięcie lampą błyskową zawiesza pracę Raspberry Pi (mikrokomputera jednopłytkowego)
-
Cytat:
Napisał
Ridi
błyśnięcie lampą błyskową zawiesza pracę Raspberry Pi
Wiem, że to tylko taki dupochron ;-) Natomiast błyśnięcie fleszem wyzwala potężną energię, czemu towarzyszy silny impuls elektromagnetyczny, nieporównywalny z mocą sygnału z komórki (maks. kilka watów).
-
Cytat:
Napisał
kjk
- żarówki świateł mijania H7 wymieniamy po otwarciu maski i wyjęciu gumowej zaślepki, a nie przez nadkole
W instrukcji - pod koniec masz obrazki jak wyglądają inne silniki, a najlepiej dla porównania zobacz sobie instrukcje HB/kombi, gdzie wymiana żarówki przy podniesionej masce byłaby niemożliwa lub dla ludzi o bardzo małych dłoniach - w przypadku przepalenia żarówki poproś dziecko, a w przypadku braku własnego idź do sąsiada ;-) lepiej mieć 2 opcje wymiany, niż potem przeklinać, że producent każe zdejmować zderzak jak np w renault czy niektórych oplach jest.
-
Cytat:
Napisał
Tybek
dla porównania zobacz sobie instrukcje HB/kombi
Ok, ale to nie ma nic do rzeczy. W 4-drzwiowym z 1.4 wymiana żarówki przez nadkole jest totalnie bez sensu, a instrukcja powinna to uwzględniać.
-
Cytat:
Napisał
kjk
W 4-drzwiowym z 1.4 wymiana żarówki przez nadkole jest totalnie bez sensu, a instrukcja powinna to uwzględniać.
Tylko żarówkę od przeciwmgielnych trzeba wymieniać przez nadkole.
Reszta jest prosta do wymiany od strony maski :)
-
A co do błędów w instrukcji to jeszcze znalazłem taki :
Cytat:
Aby włączyć bieg wsteczny R
z położenia luzu, należy podnieść
pierścień 1 rys. 129, znajdujący się pod
uchwytem dźwigni, i jednocześnie
przesunąć dźwignię w lewo,
a następnie do przodu.
No jak byśmy tak robili to na pewno byśmy cofnęli autem ;)
Oraz taki :
Cytat:
Włączenie
przednich świateł przeciwmgłowych ma
miejsce, gdy zaświecone są światła
mijania.
Co jest nieprawdą, bo przeciwmgielne przednie można włączyć wtedy, kiedy świecą się dzienne - dzienne przygasają i pełnią rolę pozycyjnych oraz włączają się halogeny.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Co jest nieprawdą, bo przeciwmgielne przednie można włączyć wtedy kiedy świecą się dzienne - dzienne przygasają i pełnią rolę pozycyjnych oraz włączają się halogeny.
Pamiętam w jakich okolicznościach to odkryłeś :tongue
-
Mam kolejnego buga. Awaria świateł zewnętrznych powinna być, zgodnie z instrukcją, sygnalizowana specjalną kontrolką, której chyba w mojej wersji zegarów w ogóle nie ma. Sprawdziłem, że po odpięciu wtyczki od jednej lampy zapala się żółty trójkąt z wykrzyknikiem, który według instrukcji oznacza "awarię ogólną" i kilka innych problemów.
-
1 załącznik(i)
Jeśli piszesz o tej kontrolce :
Załącznik 26752
To ona występuje tylko w wyświetlaczach konfigurowalnych.
-
Cytat:
Napisał
JackTheNight
Jeśli piszesz o tej kontrolce :
Załącznik 26752
To ona występuje tylko w wyświetlaczach konfigurowalnych.
Zgadza się, ale nigdzie w instrukcji nie napisali, że w niektórych wersjach przepaloną żarówkę może sygnalizować żółty trójkąt z wykrzyknikiem. Utwierdzam się w przekonaniu, że ta instrukcja to tandeta.
-
Jak czytam ile jest błędów w instrukcji zaczynam się zastanawiać co ja kupiłem.