To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Czujniki cofania -
Czujniki cofania
Chciałem założyć czujniki cofania,ale w ASO chcą za nie 400 zł i montaż 400 zł,razem 800 zł ,co nie jest zachęcające cenowo. Stosowałem z powodzeniem w paru autach czujniki za...65 zł (z demontowanym indywidualnie czujnikiem .Gdyby się zepsuł,to nie trzeba dobierać się do centralki,wystarczy odkręcić złączkę czujnika) i nie miałem nigdy problemów ,mimo ,że chińszczyzna. Ok idziemy z duchem czasu i pomyślałem o czujnikach bez wiercenia w zderzaku,takie zamontowane w taśmie i przyklejane od wewnątrz zderzaka. Ma ktoś doświadczenie czy to działa poprawnie?Jakby nie patrzył,to zderzak niejako zasłania sobą wiązkę sygnału .
-
Trudno mi powiedzieć jak plastik przesłoni wiązkę. W każdym bądź razie za gruby lakier, brud na czujnikach itp. może zakłócać wiązkę ultradźwiękową. Fabryczne montowane są w dziurach w części nielakierowanej zderzaka, dzięki czemu czujników nie trzeba lakierować.
-
Tam bym zamontował te klasyczne,ale nie chcę wiercić i zakładać sam,bo ASO mogłoby się przyczepić,dlatego kombinuję z tymi wklejanymi pod zderzak.Czy każdy 500x,nawet ten bez fabrycznych czujników ma wyprowadzona jakąś wiązkę w tym kierunku?
-
W kierunku pasa tylnego, jeśli tego sytuacja nie wymaga, to raczej nie, bo w zderzaku w golasie nic innego elektrycznego nie ma. W moim mam z tyłu po bokach zdzerzaka czujniki radarowe do monitoringu martwego pola i czujniki cofania, więc kable wtedy są.
Co do elektryki, to w bagażniku też jest skrzynka elektryczna z bezpiecznikami.
-
Cytat:
Napisał
rajtkezjusz
Ok idziemy z duchem czasu i pomyślałem o czujnikach bez wiercenia w zderzaku,takie zamontowane w taśmie i przyklejane od wewnątrz zderzaka.
Daj se looz. Mam takie i nie jestem do końca zadowolony. Działaja wprawdzie i nie można im nic zarzucic ale:
1. Kiedy załączasz wsteczny stajac blisko przeszkody w zasięgu czujnika to nie zadziała on kiedy sie do niej zbliżysz jeszcze bardziej bo juz ja złapał i traktuje jako coś stałego, no chyba,ze sie poruszy.
2. Czasem pika nie wiadomo dlaczego i na co, tylko adrenalinę podnosi.
3. Na niektóre przedmioty nie reaguje jak np. fotel ogrodowy z tworzywa.
Też nie chciałem psuć zderzaka i kupiłem ten czujnik z taśmą ale szału nie ma. Zastanawiam się jednak nad zwykłymi ultradzwiękowymi.
Może dałoby się je wmontować również pod zderzak na jakieś listwie dodatkowej. Myśle,że plastik zderzaka w niczym nie zakłóci odbioru.
-
-
Zamiast rzeźby z czujnikami można kupić od chińczyka ramkę rejestracji z kamerą. Te droższe działają całkiem fajnie.
Tapatalk @ Galaxy S6
-
też tak kombinuję,ale kable musiałbym pod tapicerką ciągać do lampy ,ale oblookam dojście
-
Cytat:
Napisał
vonski
Zamiast rzeźby z czujnikami można kupić od chińczyka ramkę rejestracji z kamerą. Te droższe działają całkiem fajnie.
Tak, i są nawet bezprzewodowe, ale ja np nie chciałem dodatkowego monitora lub lusterka z monitorem a w connect nav się nie da wyświetlić kamerki ;) (znaczy próbowali juz bardziej kumaci i jakos się da ale kupa roboty)
-
Znalazłem na alledrogo oryginały fiat 500X/jeep renegate za 150 zł z demontażu. Ciekawe,czy zderzak ma od wewnątrz jakieś niedowiercone otwory ,aby je zamontować bezproblemowo. No i auto musiałoby mieć chyba jakąś wiązkę wyprowadzoną.
-
1 załącznik(i)
Czy ktoś stosował może w 500X lub innym czujniki zamontowane w ramce? Chodzi mi o kąt wykrywania przeszkody,przełamywanie kabli na przejściu z klapy do lampy ?
Załącznik 28643
-
W przypadku 500X moim zdaniem będą zdecydowanie za wysoko, do tego pochylenie całości, nie wspominając o czujnikach krawędziowych, które będą dość daleko od krawędzi auta.
-
1 załącznik(i)
No właśnie też o tym myślałem, do tego dochodzi zrobienie (dziury?) przejścia kabli spod tablicy do wnętrza klapy. Jakoś kabelki trzeba przełożyć . Ciekawe ,czy ktoś ma fotkę zamontowanych klasycznych,ale niefabrycznych? Fabryczne mają te skrajne czujniki w takich jajkowatych gniazdach , ze wzgl. na miejsce zamontowania chyba .Załącznik 28644
-
Tak, fabryczne krawędziowe mają jajowate maskownice, umieszczone są na skosie listwy.
-
Dlatego szukam fotki zamontowanych zamienników - uniwersalnych . Ciekawe jak to wygląda