Fiat Stilo 1.9 JTD 115kM 2003r. - BRAK MOCY, DUŻE SPALANIE
Witam was moi mili,
otóż mam problem z moim stilonem. Średnie spalanie ma w granicach 10-13 litrów oraz brak w nim mocy. Jeśli chodzi o tą moc, to po wymianie filtru powietrza i paliwa, zaślepieniu EGR oraz wymianie przepływomierza to nieco się poprawiła, ale tylko minimalnie. Dodam, że jego moc również jest ledwo zauważalnie lepsza, gdy się silnik rozgrzeje (ale to raczej jak w każdym aucie), natomiast to i tak jest za mało jak na 115kM. Mam drugie auto Forda Focusa 85kM, 2009r. gdzie na zimnym silniku rozpędza się dwa razy szybciej niż stilon na ciepłym. To znaczy prawie ciepłym, bo maksymalnie do 70 stopni, ponieważ mam prawdopodobnie termostat w nim walnięty, ale to chyba nie jest przyczyna, że stilon pali dwa razy więcej. Samochód normalnie odpala, nie kopci na czarno. Natomiast obroty się wahają.
Podłączyłem pod komputer, gdzie widnieje tylko jeden błąd, ale jest związany z klimatyzacją, więc to raczej się ze sobą nie wiąże.
A i jeszcze jedna ważna sprawa, jest w nim jakieś dziwne zwarcie, gdy jest zimno, czyli teraz za każdym razem w związku z zimową porą. Te zwarcie polega na tym, że jakby dostawał więcej prądu, a potem opadał ten prąd ponieważ wszystkie światła w nim zaczynają raz to mocniej świecić, potem słabiej i tak na zmianę. Identycznie z obrotami - gdy dostaje więcej "prądu" to obroty się zwiększają, przy takim samym nacisku pedału gazu, gdy prąd opada, to obroty też. Akumulator jest chyba raczej też do wymiany, ale czy on ma związek z tym spalaniem i brakiem mocy to nie wiem.
Bardzo proszę o pomoc, bo już mnie nerwica łapie przy nim..