To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Check engine -
Check engine
Dziś jadąc do Zgierza autostradą pojawiła się powyższa kontrolka, ale po zmniejszeniu prędkości z 160 na 130 po chwili zgasła. Silnik 1.4 benzyna + gaz, od ostatniego przeglądu 13kkm, olej na bagnecie na wysokości 1/4, było tylko poniżej minimum płynu do chłodnicy, przegląd gazu 8kkm wstecz. Wracając dolałem płynu do chłodnicy i już się nie pojawiło, czy mogło to mieć znaczenie dla silnika?
-
Check Engine nie sprawdza oleju, płynu... Uaktywnia się w przypadku wykrycia złego spalania paliwa, błędów sond/y lambda, padniętego katalizatora,...
W Twoim przypadku na 100% winę ponosi źle ustawiona instalacja LPG.
Swoją drogą, dlaczego dopuściłeś do sytuacji, że poziom płynu w układzie chłodzenia był poniżej minimum? Tak trudno jest zerknąć podczas otwierania maski, w celu np. dolania płynu do spryskiwaczy? Te sprawy się kontroluje, bo nie jest normalnym opadanie poziomu chłodziwa. Olej też proponuję dolać do poziomu maks, jak to jest też podane w instrukcji. Dużo w układzie go nie ma, a też robi za chłodziwo itd.
Po podpięciu do kompa będzie wiadomo co było powodem, zapewne potwierdzi teorię z LPG. Błąd został zapamiętany w ECU.
-
Pobieranie płynu chłodniczego przez silnik nie jest pożądanym zjawiskiem
-
nie wiem jaki to ma wpływ, ale Pan w ASO mówił, że przy gazie to nic nadzwyczajnego, że ubywa, był zalany 13kkm temu i nie uzupełniany do dnia dzisiejszego, a różnica między max i min w tym samochodzie jest niewielka.
-
Może ten silnik tak ma ale raczej nie jest to dobry objaw.
-
Dla mnie ubywanie plynu normalne nie jest. Tylko oznacza, że przy montażu instalacji coś spaprali. Różnica pomiędzy min i maks az taka mała nie jest.
-
Cytat:
Napisał
f.lukas
nie wiem jaki to ma wpływ, ale Pan w ASO mówił, że przy gazie to nic nadzwyczajnego, że ubywa, był zalany 13kkm temu i nie uzupełniany do dnia dzisiejszego, a różnica między max i min w tym samochodzie jest niewielka.
Tratatata... Zapewne nie odpowietrzyli instalacji po montażu lpg, trochę płynu pewnie im się rozlało i nie uzupełnili. Albo rzeczywiście gdzieś delikatnie przecieka, na tyle wolno, że nie jest to zbyt dobrze widoczne.
-
Jeśli leci z węża, to łatwo znaleźć - trzeba szukać różowego nalotu.
-
Odpowiedź panów z ASO - "TO NORMALNE" zaczyna mnie mocno irytować. Myślę że uczą ich tego na szkoleniach . A może by tak sprawdzić czy gdzieś ten płyn nie wycieka ?
-
W obiegu zamkniętym nie powinno ubywać płynu.Znowu w ASO bajki opowiadają...
-
MI swego czasu w cromie uciekał płyn chłodniczy w ilościach powiedzmy na jeden kurs szklanka płynu. I aby zlokalizować miejsce bo był płyn rozlany na skrzyni biegów cięzko było znaleźć, więc zakupiłem barwnik UV i zmieszałem z płynem. PO kilku dniach okolice termostatu były zielone. Więc płyn się sprawdził.
-
Ubywanie płynu to nie jest normalna sprawa. W poprzednim samochodzie na 6 lat użytkowania dolałem raz płyn. Nie licząc wymiany oczywiście.
-
Po gazowaniu zdarza sie tak ze 2-3 razy należy dolać płynu a potem spokój. Takie mam doświadczenie z sedici sprzed 5 lat.
Jaką markę dolewacie płynu?
-
Oryginalnie jest Paraflu UP, taki też od zawsze przy wymianie nalewam, co dwa lata.
-
Cytat:
Napisał
krowka1978
Oryginalnie jest Paraflu UP, taki też od zawsze przy wymianie nalewam, co dwa lata.
Dwa lata to nie przesada? Hamulcowy wymieniam co 2 lata, a większość ludzi i tego nie robi....