Doblo 1.6 Multijet nie pali w niskich temperaturach
Witam,
Jestem posiadaczem Fiata Doblo 1.6 Multijet 2011 152000 tys . przebiegu. Mam go od października 2015 i problem z odpalaniem w niskich temperaturach (poniżej 3 st. C) występował od kiedy go kupiłem. Czasami trzeba było kręcić rozrusznikiem nawet ok. 10 sekund żeby zaczął "łapać" i w końcu odpalał. Rozrząd + pompa wody + filtr paliwa + mycie czujnika ciśnienia (ultradźwiekowo) na listwie Common Rail wymieniony w listopadzie 2015. Problem nie ustąpił. W grudniu 2015 wymieniony na nowy czujnik ciśnienia na listwie CR. Problem nadal występował. Komputer wyrzucał kod P0091 Regulator ciśnienia na wejściu listwy wysokiego ciśnienia. Jakoś przejeździłem ubiegłą zimę. W lecie problem nie występuje. Całe lato bez żadnych problemów, zero błędów.We wrześniu "profilaktycznie" wymienione świece żarowe na Bosch. Tej zimy problem z odpalaniem również się powtarzał ale co dziwne, w temperaturze - 15C zakręcił 3 razy i odpalił ku mojemu zdziwieniu. Natomiast największy problem występuje w temperaturze od -5 C do - 8 C. Znajomy mechanik po podłączeniu komputera stwierdził że EGR ma niewłaściwe wskazania więc wymienił EGR na nowy oryginalny Fiata. Następnego ranka auto w ogóle nie chciało odpalić w temp -7C. Silnik w ogóle nie "łapał". Auto zostało zholowane do warsztatu. Wymieniony został filtr paliwa (po roku i przejechaniu 13 tys. km) oraz czujnik wody w filtrze który mierzy również temperaturę paliwa. Następnego ranka auto z trudem ale odpaliło. Dzisiaj również odpalił z trudem. Czy ktoś ma jakieś sugestie? Jakie powinno być napięcie na świecach żarowych(w tym modelu są świece 3,5 V)? U mnie napięcie wynosi 2V i przy tym napięciu świeca grzeje się do czerwoności. W tej chwili nie ma żadnych błędów w komputerze. Paliwo tankuje na Orlenie Verva ON. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam