To jest widok strony w wersji do druku
-
marea 1.6 butla LPG
Witam. Mam pytanie, zamierzam zmienić butlę (która konczy mi sie w tym roku) na mniejszą butlę z homologacją ważną.
Ale no właśnie. Posiadam instalację mieszalnikową mikser wiec opiera sie ona na cisnieniu z butli. Czy jeśli wloże butlę 30l zamiast 42 to gaz wymaga ponownej regulacji? Ja nie wiem czy pełny zbiornik 30 a pełny zbiornik 42 to to samo cisnienie itp. Wiadomo, że na pełnej butli krócej sie pojezdzi ale czy to niesie za sobą jeszcze jakies inne konsekwencje?
-
Nie niesie, działanie instalacji I/II generacji opiera się na podciśnieniu w kolektorze dolotowym. Tak czy inaczej, jest to instalacji mechaniczna, warto co jakiś czas ją wyregulować.
-
no to ja sobie jezdze na regulacje co 2-3 miechy zeby chociazby sprawdzili czy wszystko oki. Chodzi mi o sam wpływ zmiany butli :) na mniejszą pojemnosc oczywiscie
-
Nie widzę związku, aby mniejsza butla miała cokolwiek zmieniać w szybkości przepływu. Reduktor odpowiada za poprawny przepływ gazu i to on go limituje (sterowany podciśnieniem), a nie wielkość butli (ciśnienie robocze jest zachowane).