To jest widok strony w wersji do druku
To jest widok strony w wersji do druku
Przejdź do pełnego widoku tematu
Masa problemów -
Masa problemów
Witam , 6 stycznia zakupiłem pierwszego fiacika w swoim życiu , jest nim biała strzała z silnikiem 1.1 z 2003 r . Przy kupnie nie było problemu , jednak na drugi dzień się zaczęło :roll: . Po pierwsze , czasami falują obroty a czasami nie , samochód zachowuje się tak jakby gasł ale sam sobie zwiększała obroty . Podczas takiego falowania zapalają się lampki jak na włączonym zapłonie ( tak jakby zgasł ) . Po drugie pulsujący check engine .Czasami się nie pali . Następnym problemem jest problem z odpaleniem . Zaraz po kupnie palił od strzała i po postoju na dużych mrozach też . A potrafi poprostu nie odpalić po tankowaniu . Jak odpali to na sekundę i gaśnie . Dodam że auto na LPG z org i instalacją . Proszę o pomoc :)
-
Tak to jest po zakupie wszystko wychodzi po kilku dniach, ja po 2-wóch dniach od zakupu wymieniłem sprzęgło a wcześniej było ok. Więc pasuje sprawdzić szczelność czy nie ciągnie lewe powietrze na wężach np. serwo, odma, przepustnica i ewentualnie silniczek krokowy.
-
Sam użytkowałem Sejka z tym silnikiem. Jeżeli chodzi o falowanie to wystepuje na benzynie czy i na LPG? Jeżeli masz problem z odpalaniem to sprawdziłbym CPW.
-
Falowanie występuje i na bęzynie i na gazie .
-
A myślałeś o wymianie oleju, nie wszyscy wiedzą, ale spaliniak, pływa w oleju, 80% problemów, silnika, to nie góra, czyli głowica, ale dół pompa oleju, nawet wymiana oleju czasem dużo daje, teoretycznie może być też uszczelka pod głowicą, ale w 1.1 rzadko się zdarza, jedź na początek na wymianę oleju, ale ale do specjalisty, jaki olej się zaleje mniej ważne, chodzi o oczyszczenie pompy i miski olejowej, w 90 % zawsze to działa. Nowe silniki fiata , nie są awaryjne, świeży olej, może też być syfiaste paliwo, są doktorki do paliwa, co się wlewa do baku, wymiana oleju, doktorek do paliwa, i będzie ok.
-
Mysle, ze natychmiast trzeba wyczyscic przepustnice - mozna to zrobic samemy bez wiekszych problemow - od razu wyczyscic tez silniczek krokowy - jest za mocowany na przepustnicy... i na nowo odpalic. Pierwsze odpalenie na czystej przepustnicy moze byc trudne - ECU - sterownik silnika pamieta 'brudna przepustnice' i musi nabrac nowych nastawow. Warto tez zresetowac ECU - sterownik silnika... [na wlaczonej stacyjce odlaczamy kleme + na akumulatorze i za chwile ponownie zakladamy kleme) - to sposob reset sterownika bez scannera ... nie jest to tez fachowe resetowanie, obardzone malym ryzykiem uszkodzenia sterownika! ...jesli po czyszczeniu przepustnicy i resetowaniu kompa nadal jest problem - trzeba podlaczyc scanner do auta i zczytac bledy ... Jesli jest P0130 - to problem z 'sada lambda' .... pociesze Ciebie ...te auta maja bardzo prosta budowe i bardzo tanie czesci ...to co opisujesz - mysle, ze to drobnostki ... => zacznij od czyszczenia przepustnicy! :)
-
Dzięki za pomoc , biorę się za robotę odrazu jak trochę mrozy zelżeją bo nie mam ogrzewanego warsztatu . Dam znać co i jak ;)
-
Odświeżam temat , pompka paliwa dobra . Komp nie pokazuje żadnych błędów , jednak dalej co jakiś czas miga check engine. Objawy tak jak pisałem na benzynie czasami zapali , zazwyczaj gaśnie po 2-3 sekundach . Odpalam na plaku i odrazu przełanczam ma gaz :)
-
Cytat:
Napisał
Patryk6252
Odświeżam temat , pompka paliwa dobra . Komp nie pokazuje żadnych błędów , jednak dalej co jakiś czas miga check engine. Objawy tak jak pisałem na benzynie czasami zapali , zazwyczaj gaśnie po 2-3 sekundach . Odpalam na plaku i odrazu przełanczam ma gaz :)
Posprawdzaj masy wszystkie oraz bezpieczniki (nie będą przepalone ale mogą niedokładnie stykać czasami i zbyt słaby prąd powoduje głupienie sterownika- warto poodoginać piny w bezpiecznikach od silnika ) Sama wtyczka komputera i jego masa do sprawdzenia.
-
Woda w oleju, albo w benzynie jedyne co mi przychodzi do głowy.
-
ja to bym sie odezwal do sprzedajacego ze szajs ci sprzedal i zazadal bym uniewaznienia tranzakcji
-
Dzięki Panowie za info , rozwiązany problem z odpalaniem :) . CPW podmieniłem od kolegi i maszynka odpala w największe mrozy nawet po długim postoju :) . Jednak wracając z pracy pojawił się nowy problem . Podczas jazdy przestał działaś prędkościomierz , licznik pokazuje tylko godzinę , nie działają kierunkowskazy , i poziom paliwa . Nie mam też podświetlenia pokręteł . Gdzie szukać przyczyny ? Bezpieczniki posprawdzane .
-
Kostka przekaźnik chyba, jak nie to przewody od alternatora albo rozrusznika, kostki, przewody albo aku.
-
A jak sprawdzić tą kostkę i która to będzie ?
-
Mialem podobny problem w Fiacie Seicento - okazalo sie, ze rozlaczyla sie kostka pod nogami kierowcy - pod wykladzina na nadkolu (pod wykladzina) nadkole lewe ... - nie wiem jak jest w pandzie - dodatkowo- jesli licznik przestaje dzialac - w seicento oznacza to BRAK STOP-u ...sprawdz STOP czy jest?